1 מכל 5 מעשנים יחלה בחסימת ריאות כרונית http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3001330,00.html

כך עולה מנתונים שמפורסמים לרגל יום המודעות למחלה, בעוד שבועיים. על פי הנתונים – חסימת ריאות כרונית, COPD, היא הגורם המוביל למוות מעישון. אבחון מוקדם בבדיקה פשוטה עשוי להציל חיים

עופר מאיר  

COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) היא גורם התמותה הראשון בשכיחותו כתוצאה מעישון, יותר מאשר סרטן ריאות. כך עולה מנתונים שמפורסמים לרגל יום המודעות למחלה, שייערך ב-17 בנובמבר.  

COPD היא מחלת ריאות חסימתית כרונית, אשר מופיעה אצל מעשנים בגיל מבוגר ומובילה לפגיעה קשה באיכות החיים והידרדרות העלולה להוביל למותו של החולה. אחד מכל חמישה מעשנים צפוי לחלות במחלה, שנחשבת כיום לגורם התמותה הרביעי בעולם, אחרי מחלות לב, סרטן ושבץ מוחי. בישראל חולים במחלה כ-5% מאוכלוסיית המבוגרים.

מנהל יחידת הריאות בבית חולים העמק בעפולה, ד"ר אמנון אריאל, מסביר: "על פי נתוני איגוד הבריאות העולמי, 2.7 מיליון חולים מתים מדי שנה ממחלת COPD – יותר ממספר החולים המתים ברחבי העולם מאיידס וסיבוכיה. המחלה צפויה להפוך לגורם התמותה השלישי בעולם בתוך כ-15 שנים. מבחינת הנטל הכלכלי, המחלה נמצאת כיום במקום ה-12 מבחינת עלות טיפול וצפויה בתוך 15 שנים לעלות למקום החמישי".

  תוצאה של חפיסה אחת ביום או יותר  

"COPD קשורה ב-95% בעישון פעיל בעבר או בהווה", הוא אומר. "אצל הרוב המכריע של החולים, מדובר בכאלו שעישנו חפיסה אחת ליום לפחות משך יותר מ-20 שנה. המחלה הזו מופיעה ב'איחור', והיום אנחנו רואים את הרגלי העישון של לפני 20-30 שנה. פרט לכך, האוכלוסייה שלנו מזדקנת, ויש לנו היום יותר ויותר אנשים בני 65 ומעלה".  

"אצל כולנו יש יש תהליך של הזדקנות הריאה, החל מגיל 25 או 30", מפרט ד"ר אריאל. "זה כמו בלון שמתחיל לאבד אוויר. הסיגריות גורמת לדלקת בדרכי   הנשימה לכל מי שמעשן, אבל אצל אותם אנשים רגישים, בערך בין 15% ל-30% מהמעשנים הכבדים, הן גורמות להתפתחות COPD, שמביאה להרס הסימפונות ורקמת הריאה. החולים במחלה מאבדים את תפקוד הריאה בקצב מהיר פי שניים ויותר מאשר אנשים רגילים. יש לחולים בעיה בעיקר בנשיפת אוויר החוצה, והם לא מצליחים להוציא אותו במידה המלאה ובמהירות המספקת. במצב החמור של המחלה, אפילו קשה להם לכבות נרות".

  אבחון מוקדם יעצור את המחלה  

משום שהמודעות למחלה בקרב ציבור המעשנים נמוכה מאוד, פעמים רבות היא אינה מאובחנת. לגילוי מוקדם של המחלה יש חשיבות גדולה, כיוון שהפסקת עישון, יחד עם הטיפול התרופתי ופעילות רפואית נוספת, יכולים לעצור את התפתחותה ולשפר את איכות החיים של החולים.   

"בשלביה המוקדמים של המחלה החולה לא מרגיש דבר", מתריע מנהל יחידת הריאות ב"העמק". "מכיוון שיש לנו רזרבה של בערך 50% מתפקוד הריאה לפני שאנחנו מרגישים בשינוי. החולים, בשלב הראשוני, מייחסים את הירידה בכושר ואת השיעול שמופיע להם להזדקנות. אנחנו מציעים לכל אדם מעל גיל 40 שעישן מעל 20 שנה חפיסה ומעלה ללכת ולהיבדק, אם מופיעים לו אחד מהסימנים הבאים בנוסף: התקררויות תכופות, שיעול וליחה ממושך והופעה של קוצר נשימה במאמץ, במידה שלא הייתה לו קודם. לאנשים כאלו מומלץ לבקש מרופא המשפחה בדיקת תפקודי ריאות פשוטה, שנעשית באמצעות נשיפה". 

שיעור המעשנים ושכיחות המחלה גבוהים יותר בקרב אוכלוסיות שמעמדן החברתי-כלכלי חלש, והשפעתן הציבורית מועטה. בנוסף לכך קיימת נטייה בציבור להתייחס למחלה כאל עונש ה"מגיע" למעשנים. מסיבות אלו סובלת COPD מיחסי ציבור גרועים. יום COPD העולמי מתקיים על מנת לשפר את הידע והמודעות בציבור למחלה חשובה זו.  

בעוד כשבועיים יתקיים כנס של איגוד רופאי הריאות ואיגוד רופאי המשפחה, בו ייבחנו חידושים ודרכי טיפול במחלה. בכנס ירצה פרופסור רוג'ר גולדסטין מקנדה, מומחה בעל מוניטין עולמי למחלה.