מסך העשן יורד

יום רביעי, 10 בינואר 2007, 12:11 מאת: תמר סוקניק, הארץ

http://e.walla.co.il/?w=/221/1038794

יותר ויותר מועדונים מגבילים את העישון. במפתיע, רוב הקהל תומך במגמה הזאת, וגם האמנים מרוצים

 


מועדון לבונטין 7. ג'נגו ביקש מהקהל לא לעשן

יום שישי אחר הצהריים. מחכים לתחילת ההופעה של "משינה" במועדון זאפה בתל אביב. עשרות צעירים רוקדים בין ענני עשן שמגיעים מהמכונה שעל הבמה; אך אם מישהו ישלח יד לכיסו כדי להוציא סיגריה, המלצרית תפנה אותו בנימוס תקיף לבר האחורי, המרוחק, שם יוכל להצטופף עם שאר המעשנים. בזאפה, כמו במספר הולך וגדל של מועדוני הופעות בישראל, העישון אסור במרבית חלקי המקום. גם האמנים לא ידליקו סיגריה על הבמה. הצופים, עם זאת, ממשיכים למלא את המועדון ברוב ערבי השבוע ומקבלים את הדין. מעטים, כך מספר הברמן, מעזים להתמרד.

 

נראה שזו תחילתו של שינוי. עישון במקומות בילוי ובמועדונים נתפש עד היום על ידי הבליינים הישראלים כמציאות קיימת, שמדירה מאתרים כאלה נשים בהריון וקהל מבוגר או רגיש לעשן. אך בעקבות התפתחות המודעות הציבורית בתחום הבריאות, יש שמתחילים לערער על כך.

 

האיסור על עישון במקומות ציבוריים בכלל, ובאתרי בילוי בפרט, הולך ומתפשט בעולם. בערים במערב, ובראשן ניו יורק, מיושמים חוקים האוסרים על עישון במקומות ציבוריים, והם נאכפים בנוקשות. הזמר רובי ויליאמס, למשל, קיבל שני קנסות בסיבוב הופעות באוסטרליה, כשהתעקש לעשן על הבמה למרות האיסור על עישון באיצטדיון. בישראל, לעומת זאת, עדיין אין פיקוח על העישון בפאבים, מסעדות ומועדונים. זאת, אף שבשנה החולפת עבר בכנסת חוק האוסר על עישון בבתי אוכל (שלא בחדר נפרד שהוקצה לכך) ובהם מסעדות, בתי קפה וגם ברים שמגישים מזון.

 

חובבי מוזיקה לא מעטים מודים שהם מתרחקים ממועדוני הופעות כדי שלא לסבול מהעשן. צחי אליהו, שעובד בתחום ההפקות ומגדיר את עצמו כצרכן נלהב של מוזיקה ישראלית ובעיקר הופעות חיות, מספר כי הוא מתלבט לפני כל הופעה. "בשבילי, כמי שסובל מבעיות נשימה, הגעה להופעה היא התאבדות. אחרי בילוי בהופעה והנאה ממוזיקה משובחת, אני יודע שאקום בבוקר עם ריאות חנוקות. הרבה פעמים אני מוותר על הופעה, כי זה לא שווה את המחיר".

 

אליהו מציין כי "בהופעות רבות בחו"ל יש הפרדה, שמאפשרת גם למי שלא מעשן לצפות בהופעה בהנאה ולא דרך מסך עשן ועיניים דומעות. בארץ, עישון הוא עדיין חלק מהפוזה. אלה שלא מעשנים, ולא נעים להם להעיר לאנשים שלידם או לבקש מהם לכבות את הסיגריה, סובלים".

 

100 סיגריות דולקות


אפשר לעשן ליד הבר

אליהו אינו היחיד. זה זמן מה מתנהל בפורומים באינטרנט ויכוח סביב השאלה, האם כדאי להצטרף לניו יורק במאבק למען הבריאות. במפתיע, באלה שעוסקים במוזיקה ישראלית, כמו הפורום הפעיל של אתר ווינט, הולכים ומתגברים הקולות המתנגדים לעישון בהופעות. עשרות הודעות שפורסמו בחודשים האחרונים מגלות שבקרב חברי הפורום יש התקוממות נגד העישון הפאסיבי הבלתי נסבל, לדבריהם, בחלק גדול מהמקומות. באחד השרשורים באתר ווינט כותבת אחת מחברות הפורום בעקבות ביקור בהופעה: "תגובותי למקומות המעושנים הללו נהיו בלתי נסבלות... שילוב של עמידה ממושכת עם מחסור בחמצן יכול לגרום לי להרגיש סחרחורת, לקלל את הרגע שבאתי להופעה ולרצות הביתה".

 

בקהילה אחרת באתר וואלה! התייחס גולש להופעת ג'ז שנכח בה. "בהופעה המקום הסריח מעשן סיגריות, וגם הפסנתרן על הבמה עישן כמעט לכל אורך ההופעה", התלונן והוסיף: "עישון בהופעות הוא מנהג מגונה ומגעיל בעיני, אבל לפעמים אני מוכן לסבול כדי ליהנות ממוזיקה טובה".

 

נועם פיינגולד, מבעלי זאפה, מספר שלמועדון "מגיע קהל מאוד מגוון. מכיוון שהעישון מפריע לקהל המבוגר, החלטנו להגביל את העישון. מלבד זאת, יש בישראל חוק שצריך לכבד". פיינגולד מעיד שהוא עצמו מעשן, "אבל המשמעות של התרת העישון בהופעה היא 100 סיגריות שדולקות בו-בזמן". עם זאת, בהופעות עמידה צפופות מוותרים בזאפה על אכיפת החוק. "בהופעות מהסוג הזה אין עם מי לדבר. אנחנו לא יכולים לרדוף אחרי כל אחד שמעשן", אומר פיינגולד. גם מועדוני הופעות אחרים, בהם קמלוט בהרצליה ומרתף 10 בחיפה, זוכים לתגובות נלהבות בפורומים בעקבות החלטתם להגביל את העישון לאזור הבר בלבד.

 

ערן צור הפסיק לעשן

 


צור. הפסיק לעשן לפני שנתיים

גם אמנים רבים סובלים מהעשן במועדונים. חלקם, למשל הזמרת אתי אנקרי, אף מבקשים מהקהל לא לעשן בהופעותיהם. כך עשה גם ג'נגו בהופעה שקיים בחודש שעבר במועדון לבונטין 7 בתל אביב. "זאת היתה הפעם הראשונה שאמן שהופיע אצלנו ביקש שלא יעשנו בהופעה", מספר דניאל שריד, מבעלי המקום. "הוא סיפר שראה הופעת רוק גדולה בניו יורק ונדהם מכך שאף אחד בקהל לא עישן. זאת היתה בקשה יוצאת דופן, אבל הקהל שיתף פעולה והערב עבר בכיף".

 

ערן צור, שהפסיק לעשן לפני שנתיים, תומך במגמה החדשה. "העשן מאוד מפריע לזמר בשירה", הוא אומר. "עם זאת, יש קונפליקט בין הנוחות של האמן לנוחות של הקהל. למרות זאת, יש גם הרבה מאוד קהל שסובל מהעשן בהופעות. רק כשהפסקתי לעשן הבנתי כמה זה מפריע למי שעומד לידי".

 

לדעת צור, לא רחוק היום שבו בישראל, כמו בניו יורק, יונהג איסור גורף על עישון בהופעות. "כשהיינו בני 20 עוד לא היה ברור כמה חמור הנזק של הסיגריות, ולכן זה היה בנורמה. היום יש יותר מודעות לבריאות וכבר מבינים עד כמה העישון הרסני ומסוכן. כל העולם מתקדם לכיוון הזה, וזה רק עניין של זמן עד שזה יקרה גם אצלנו", הוא אומר. צור אומר שלא ידרוש מהקהל לא לעשן בהופעותיו, אבל יבקש מהנגנים לא לעשן בזמן החזרות ובדיקת הסאונד.

 

גם פיינגולד מספר שמרבית האמנים שמופיעים בזאפה מרוצים מהאיסור על העישון במקום. "הרבה אמנים אומרים לי שזה מאוד מקל עליהם. בשביל זמרת, לנשום עשן סיגריות במשך שעתיים זה ממש חנק. יש גם אמנים אסתמטים, שממש נחנקים בהופעות שמעשנים בהן", הוא אומר.

 

"כאן זה לא אמריקה"

 


ההחלטה תלויה בסוג הקהל

לא רק מקומות שפונים לקהל מבוגר ואמיד, כמו זאפה או קמלוט, אימצו את האיסור השנוי במחלוקת. גם במועדון הפטיפון בתל אביב, הפונה לקהל צעיר של חובבי רוק ופאנק, העישון אסור זה שנה וחצי. נטעלי גבירץ, המנהלת את הפטיפון עם בעלה אמיר שור ועמי שלו מאז 2001, מספרת כי ההחלטה לאסור את העישון במקום נבעה מבקשה של אמן והתקבעה.

 

"לפני שנה וחצי בא להופיע כאן אמן אמריקאי שביקש שלא יעשנו בהופעה שלו", היא מספרת. "ביקשנו מהקהל לא לעשן בהופעה ולהפתעתנו הם שיתפו פעולה בלי בעיה. ברגע שראינו שזה לא יוצר בעיות, אימצנו את הרעיון ומאז הבקשה מתקבלת בטבעיות. לעתים רחוקות צץ מישהו שאומר 'כאן זה לא אמריקה' ומתעקש לעשן, אבל זה כמעט לא קורה".

 

לדבריה, האיסור על העישון רק מגביר את ההנאה בהופעות. "חלל ההופעות פה קטן, ומגעיל להסריח מסיגריות אחרי כל הופעה. אם זה עובד בארצות הברית, זה יכול לעבוד גם פה. אחרי הכל, בישראל אין בעיה לבקש ממי שמעשן שייצא החוצה, כי לא קר כאן", היא אומרת.

 

שריד, לעומתה, לא רואה באיסור לעשן אפשרות מציאותית במועדון רוק, אף שלדבריו, לקוחות רבים מתלוננים על העשן במקום. "מה שעובד אצל האמריקאים לא בהכרח יעבוד בישראל", הוא מכריז. "אני, כמו כולם, סובל מהבגדים המסריחים בסוף הערב, אבל איסור על עישון יוצר חוויה סטרילית שלא מתאימה להופעות רוק".

 

עם זאת, בניגוד לנהוג במופעי רוק וג'ז, בהופעות של מוזיקה קלאסית חל איסור על העישון בקומה התחתונה של לבונטין 7, שבה מתקיימות ההופעות. "ההחלטה תלויה בסוג הקהל", אומר שריד. "הקהל המבוגר לא רגיל לאווירת בילוי שכוללת סיגריות ואלכוהול, והוא הרבה יותר סובל מהעשן. אנחנו משתדלים להתחשב בסוג האמן ובסוג הקהל כדי לעצב נכון את החוויה". ויש עוד שיקול: התרת העישון במקום לא מזיקה לעסקים. "עוד לא הבנו סופית אם העישון מזרז שתייה. אני נוטה לחשוב שכן", הוא אומר

 

 

האתר נבנה ע"י חיים חרמון

לאתר אין מטרות מסחריות וכל החומר מובא לטובת הציבור

כל הזכויות שמורות ליוצרים

 

ניתן לפנות לבעל האתר עבור הרצאות בהתנדבות