מעלים עשן

מאת דן אבן, מעריב 03-6-2

דוח של משרד הבריאות שיוגש היום לכנסת חושף ממצאים קשים על העישון בישראל: 8,000 קורבנות בשנה * אבל רק %­15 מהמכורים רוצים להפסיק * היום הוא יום העישון הבינלאומי ההתנסות הראשונה בעישון סיגריה היא בגיל 13 - כך עולה מדוח על העישון בישראל לשנת 2003, שמגיש היום לכנסת שר הבריאות דני נווה. במקביל להגשת הדוח מכריז משרד הבריאות על יום ארצי ללא עישון.

"מערכת הבריאות מוציאה הון עתק כדי לטפל בחולים. אין ספק שאחד הגורמים שניתן להשפיע עליהם הוא עישון. המאבק שלנו הוא לשינוי בהתנהגות ובתרבות", אמר אתמול מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר בועז לב. בעקבות הממצאים הקשים שחשף הדוח, הודיע השר נווה כי יקדם חוק מיוחד שיאסור מכירת טבק ומכירת סיגריות לילדים ונוער מתחת לגיל 17.

"העישון גובה קורבנות. אלפי אנשים הולכים מאיתנו. אם הורה חושב שזה בסדר שהילד שלו יעשן, אז שילך ויקנה לו סיגריות", אמר אתמול נוה. צעד מידי שמשרד הבריאות מתכוון לבצע הוא הגדלת האזהרות על חפיסות הסיגריות עד לגודל של חצי משטח חפיסת סיגריות. בינואר אף נכנס לתוקף חוק המחייב את יצרני הסיגריות לפרסם אזהרות מתחלפות על הקופסאות.

 קבוצות מיוחדות הנמצאות על הכוונת של משרד הבריאות הם: מעשנים צעירים (רבע מהם מעשנים בכל יום 15- 20 סיגריות), חיילים משוחרים (44 אחוז מהם מעשנים), נשים בהיריון (12.4 אחוז מעשנות בזמן ההיריון) וקבוצה מיוחדת נוספת, אנשים הבאים במגע עם חומרים מסרטנים במסגרת עבודתם, והם "בסיכון גבוה במיוחד לחלות בסרטן", אומרים במשרד הבריאות.

 גם הנרגילה על הכוונת

במשרד הבריאות מדגישים כי עישון נרגילה מסוכן בדיוק כמו עישון סיגריות. "יש תופעה של בילוי משפחתי חדש: הורים וילדים מעשנים ביחד נרגילה", אומר נוה. על פי ממצאי הדוח, 40 אחוז מתלמידי כיתות ו', ח' ו- י' התנסו בחייהם בעישון נרגילה. גם במקרה זה משרד הבריאות יוזם מהלך שיחייב את היצרנים והיבואנים של טבק הנרגילות לציין על חבילות הטבק אזהרות. "רוב הטבק לנרגילה מגיע ממצרים, ירדן והרשות הפלשתינית. איננו יודעים כיצד משפיעה הנרגילה, אך ברור שהמים לא מסננים את הטבק, שהוא חומר מסרטן", אומר פרופ' מנפרד גרין, מנהל המרכז הלאומי לבקרת מחלות.

 שדה קרב נוסף הוא בתי החולים ומרפאות קופת החולים. המשרד מתכוון למנות נאמני עישון שידאגו לאכיפת איסור העישון במקומות אלו. לנאמנים יהיו סמכויות של פקחים להטיל קנסות על מעשנים, פעולה שעד היום היתה נתונה בידי הרשויות המקומיות והמשטרה בלבד. השר נוה הודיע עוד כי יחתום בקרוב על האמנה הבינלאומית נגד עישון, שנוסחה בארגון האומות המאוחדות לפני כשבועיים.

 אתר להנצחת הקורבנות 

האגודה למלחמה בסרטן פתחה עמוד זיכרון באינטרנט להנצחתם של אנשים שנפטרו בגלל עישון. צבעו של העמוד שחור, ולדברי האגודה הוא ישמש לזיכרון האנשים שנפטרו ממחלות סרטן הקשורות בעישון סיגריות. את שמות האנשים ימסרו קרוביהם באמצעות פקס מספר 7322780- 03, או בדואר אלקטרוני דרך האתר. כתובת אתר הזיכרון באתר (האגודה http://www.cancer.org.il)

 מיהם המעשנים? 

ב- 2003 נרשמה אמנם ירידה ניכרת במספר המעשנים, אבל רבע מהישראלים עדיין מעשנים ומדי שנה

מתים כ- 8,000 ישראלים מסיבוכים הקשורים לעישון.

 מיהם המעשנים (באחוזים): 

כלל האוכלוסייה %­25, נשים %­18.4, הגברים %­32 , חיילים משוחררים %­44, ערבים %­39

עולים חדשים %­41, תלמידי חטיבה הביניים 5%

 * נתונים: סקר של משרד הבריאות משנת 2002