עישון והשמנה - פורטל הבריאות


ד"ר רות קרייצר-רביב,
דוקטור לנטורופתיה ומוסמכת לפיזיולוגיה ודיאטה רפואית
  http://www.starmed.co.il/Diet/Smoking    פורטל הבריאות הישראלי

אנשים מעשנים בגלל סיבות רבות. יש הרואים בעישון דרך להתמודד במתח, בדיכאון, בשעמום. יש הרואים בו תמריץ לריכוז נפשי או לתפקוד תקין. יש הרואים בו ביטוי לכוחנות, או הרגל נושן להוכיח בו גבריות.

ישנן נשים שרואות בעישון מעשה "IN" של אשת עסקים מצליחה. יש המתמכרים לעישון עד כי גמילה ממנו כרוכה אצלם במאמצים לא מעטים. שמעתי לא אחת גברים האומרים: "אולי לא אפסיק לעשן על מנת שלא אשמין"; או נשים השואלות: "אולי כדאי להתחיל לעשן על מנת לרדת במשקל?".

קיימות הוכחות לכך, כי מעשנים רבים, בדרך-כלל, משקלם קטן יותר מאלה שאינם מעשנים. לפי ממצאי האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן, כ-25% מאלה שהפסיקו לעשן צברו 5-15 ק"ג נוספים במשקלם במשך ששת החודשים הראשונים לאחר הפסקת העישון. החדשות הטובות בענין זה הן, כי אפשר למנוע עלייה במשקל עם הפסקת העישון, כך שלפחות תירוץ זה אין לו עוד אחיזה אצל המעשנים. מדוע עולים במשקל כאשר מפסיקים לעשן? מספר סיבות לתופעה זו.

משום שאוכלים יותר דברי מתיקה ויותר חטיפים בין הארוחות. 
משום שחלים בגוף, עם ההפסקה, שינויים בחילוף החומרים. 
משום שחלים בגוף שינויים מסוימים במערכת ההורמונים והאנזימים. 

הבה נבחן סיבות אלה ביתר פירוט.

עובדה היא, כי רבים מאלה המפסיקים לעשן אוכלים יותר. המעשנים הכבדים (יותר מחפיסת סיגריות אחת ליום), בהפסיקם לעשן עולים במשקל יותר מאשר המעשנים הקלים. אלה, כמו גם אלה, חשים ברעב גדול יותר כנראה בגלל העדר השפעה מדכאת - תיאבון שיש לעישון.

אנשים שהפסיקו לעשן מדווחים על שיפור בחושי הטעם והריח, דבר המגדיל את הכמיהה לאוכל בכלל ולממתקים רבים בפרט.

ישנם הרגילים לעשן בגלל איתותים חיצוניים, למשל "קפה הולך יחד עם סיגריה". לכן, מי שמפסיק לעשן רצוי שימעיט בשתיית קפה כדי לא לעורר מחדש את הרצון לעשן.


העישון מעלה את רמת חילוף החומרים, כלומר המעשנים "שורפים", בדרך-כלל, יותר קלוריות מאשר הלא-מעשנים. הסיבה לכך היא העובדה, כי הניקוטין מגביר את ייצור החום בגוף, כלומר את "שריפת" הקלוריות. (הניקוטין מווסת את פעולתה של בלוטת המגן האחראית לחילוף החומרים ול"שריפת" המזון.) כן ידוע, כי חסר בניקוטין מגביר אצל המעשן שנגמל - התכווצויות של רעב במעיו.

במחקרים נמצא, כי מי שמעשן בממוצע חפיסת סיגריות אחת ליום, "שורף" 150-300 קלוריות ליום יותר מאשר אדם שאיננו מעשן. אצל אדם שהפסיק לעשן, נעלם הניקוטין, יורדת רמת חילוף החומרים, כלומר רמת ה"שריפה", וגם אם ימשיך לאכול אותה כמות של מזון כמקודם, הוא יעלה במשקל.

מניחים, כי הניקוטין שבסיגרייה מפחית מאוד את הפרשת האינסולין לדם. כתוצאה מכך הסוכר מסולק מהדם באופן איטי יותר ולכן ישנה תחושה ממושכת יותר של שובע. עם הפסקת העישון עולה רמת האינסולין בדם והסוכר נעלם מהר יותר. לאינסולין יש השפעה על המוח, וכך הוא מגביר את תחושת הרעב שעימה גדל התיאבון. מכאן קצרה הדרך לאגירת שומן בגוף, משום שסילוק המזון לתאים מהיר יותר.

הניקוטין מעלה גם את רמת הורמון האדרנלין בדם. הורמון זה אחראי לזירוזה של פעילות העיכול ומעבר המזון במעי. ברגע שמפסיקים לעשן, יורדת רמת ההפרשה של הורמון האדרנלין, פעילות מערכת העיכול מואטת וישנן אפילו תופעות של עצירות. רבים המפסיקים לעשן חשים כמיהה עזה ל"משהו מתוק". ידוע כיום על אנזים בשם LPL שמסייע בדחיפת השומן אל תוך התאים שם הוא נאגר. נושא שנמצא כיום בבדיקה מדעית הוא, האם הפסקת העישון מעלה את רמת ה- LPLבדם. ולבסוף, ישנם אנשים שהם כה גאים על כוח הרצון שלהם בהפסקת עישון עד כי הם מעניקים לעצמם "פרס" - אוכל!


מה אם כן עושים נדי להפסיק לעשן ולא להשמין? מקובל להמליץ על לעיסת מזון דל-קלוריות, למשל ירקות, בכל פעם שהאדם מתאווה לסיגריה. לעיסה זו היא ממושכת ועשויה לשכך את התאווה הזו. אך לדעתי, יעיל יותר להחליף את הפנייה לאוכל - כרפקלס מהעדר סיגריה - בפעולה אחרת שאינה קשורה באכילה. למשל, יש לשהות זמן ממושך ככל האפשר במקומות שבהם אסור לעשן. יש להעסיק את הגוף, ובמיוחד את הידיים, בפעולות שונות במקום התנועה "מן החפיסה אל השפתיים". פעולות רצויות הן הליכה, מקלחת, שתיית מים או משקה דל-קלוריות; או, למשל, כתיבה, עבודה במחשב, משחק ברידג', נגינה, ציור או מלאכת יד. את הצורך בניקוטין יכולים למלא סוגים שונים של גומי לעיסה לנגמלים מעישון המכיל ניקוטין, או גומי לעיסה דל-קלוריות ללא ניקוטין. המפסיק לעשן חייב לאמץ לעצמו הרגלים ועיסוקים חדשים על מנת שיוכל, ביתר קלות, להתגבר על הצורך לאכול במקום לעשן.


אחד האמצעים המסייעים בגמילה מעישון ובמניעת השמנה הוא הפעילות הגופנית. פעילות זו מונעת את הירידה בחילוף החומרים כך, שהגוף ימשיך "לשרוף" את המזון ביעילות ותימנע העלייה במשקל. כל אדם יבחר לו את הפעילות האהובה עליו - הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה באופניים, טניס וכו', אך יקפיד להתמיד בה, יום-יום, 30-40 דקות בכל פעם. אלה שאינם מוצאים זמן לכך, יתחילו ב-15 דקות הליכה ליום. פעילות גופנית משתררת לדם חומרים הקרויים אנדורפינים המרגיעים את האדם ומשפרים את הרגשתו. למפסיקים לעשן מתאימים גם דיאטה אישית שלא כאן המקום לפרטה מכיוון שהיא מותאמת לכל אדם בנפרד.


לא מומלץ להפסיק לעשן ולעשות דיאטת הרזיה כדי לרדת במשקל בעת ובעונה אחת. אדם מעשן שסובל מעודף משקל יתחיל קודם כל בדיאטה שכוללת גם שינוי בהרגלי האכילה. עם הקטנת הכמיהה לאוכל כתוצאה מדיאטה זו, קל יהיה לו יותר להתמודד אחר-כך עם הצורך הנוסף לאוכל כתוצאה מהפסקת העישון. רק בתום דיאטה זו יתחיל הטיפול בגמילה מעישון. כך, עליית המשקל תהיה מינימלית או אפסית.

אין מקום לתת כאן דיאטה לאנשים שנגמלים מעישון בגלל האופי האינדיווידואלי של הטיפול. באופן כללי אפשר לומר, כי רצויה דיאטה שיש בה שיעור גבוה של פחמימות מורכבות על מנת שפירוקן וספיגתן בדם תהיינה איטיות ואפשר יהיה לשמור על רמה קבועה של סוכר בדם, וזה המפתח לוויסות הרעב והתיאבון. מזונות המכילים שיעור גבוה של פחמימות הם לחם לסוגיו השונים, פסטות, אורז מלא, תפוחי אדמה, בורגול, תירס והקטניות למיניהן (חומוס, אפונה, עדשים, סויה, פול, שעועית יבשה וכדומה). כן מכיל התפריט מזונות שמסייעים לפעילות של מערכת העיכול. בהקשר זה יש לציין, כי הניקוטין הוא חומר בעל תכונה בסיסית - ההיפך מחומצית - ולכן עם היעלמותו, בעת הפסקת העישון, גוברת החומציות בקיבה וזו הסיבה לצרבת שמופיעה אצל הנגמלים. כדי לנטרל את השפעת החומציות מוסיפים לתפריט מזונות בעלי השפעה בסיסית שסותרת את החומציות. הכוונה לצימוקים, תאנים, עלי תרד וסלק, שקדים, גזר, סלרי, עגבניות, הדרים, תות שדה, אפונה יבשה, פטריות, תפוחי עץ, חלב ועוד.

בשבוע השלישי לגמילה מוסיפים לתפריט מזונות המזרזים את פעולת העיכול ואשר התכונה הבסיסית שלהם קטנה יותר. הכוונה לדגני הבוקר למיניהם, שמתוכם מומלצים דגני שיבולת השועל, וכן מזונות נוספים, למשל סובין חיטה, פרג לא טחון, תירס, סלק אדום ועוד.

לכך מוסיפים תוספות תזונתיות של מינרלים מסוימים שמווסתים את רמת הסוכר בדם. כל זה - בשילוב של פעילות גופנית ושינוי הרגלי האכילה כפי שפורט לעיל.

מי שמחליט להפסיק לעשן ומשקלו תקין, ינסה לפני הפסקת העישון לרדת 1-2 ק"ג ממשקלו ולאמץ לו עיסוקים ותחביבים. הפסקת העישון כשלעצמה היא תהליך קשה מכדי לצרף לה במקביל גם שינויים אחרים בהרגלים. כאמור, לאחר שהאדם אימץ לו הרגלים חדשים וירד מעט במשקלו, יפסיק לעשן. אם ישקול עצמו מדי שבוע ויקפיד על ההוראות שפורטו לעיל, כי אז לא יעלה במשקל מעל למשקלו התקין.

כתבות נוספות בנושא העישון בפורטל הבריאות הישראלי

            עישון והשפעותיו על ההריון  

הידעת כי מעלה את הסיכון לסרטן על סוגיו השונים ואת השכיחות למחלות כרוניות רבות? במאמר הבא ניתן למצוא מידע אודות העישון והשפעתו על ההריון והעובר. 

www.starmed.co.il/Wolfson/683         

 

            נזקי העישון הכפוי      

עישון כפוי או סביל, הוא מצב שבו אנשים שאינם מעשנים נחשפים לעשן המעשנים הסובבים אותם וכל זאת בעל כורחם. חשיפה זו מעלה את הסיכון לתחלואה בנחשפים כמו במעשנים.          

www.starmed.co.il/DOH/ForcedSmokingDemades    

 

            מניעת מחלות לב כליליות              

           

www.starmed.co.il/DOH/PreventionHeartDisease      

 

           הבריאות שלנו - בידנו        

מבחר שאלות ותשובות בנושאי הבריאות העיקריים: פעילות גופנית, דיאטה, והתמודדות עם מתחים. 

www.starmed.co.il/Leumit/HealthInHands        

 

            נזקי העשון    

עישון כרוך בנזקים ברורים ומוכחים הן לטווח הקצר והן לטווח ארוך. 80% ממקרי סרטן הריאה מופיעים במעשנים ושכיחות המחלה עולה בהתמדה.   

www.starmed.co.il/DOH/SmokingDamages     

 

            מגזין סטארמד - רשימה היסטורית            

           

www.starmed.co.il/Magazine/History   

 

            טבק השיח     

           

www.starmed.co.il/HealingPlants/104  

  

            ספיד      

סם ממכר ביותר.גורם לתופעות פרקינסוניות, עליה בלחץ הדם, נזק לכלי הדם במוח, שבץ מוחי הפרעות קצב ועוד.     

www.starmed.co.il/Drugs/Speed         

 

           מצב העישון בישראל- 2002     

           

www.starmed.co.il/DOH/SmokingStatus2002  

  

            סרטן השד - גורמי סיכון     

סרטן השד מותנה בגורמים רבים. על הקשר בין הגיל, מחזור הווסת, פוריות, סיגריות, אלכוהול ומשפחה, ניתן למצוא בפרק זה. הקשר הגנטי וסרטן השד נידונים אף הם בהרחבה.           

www.starmed.co.il/Cancer/BreastCancer/RiskFactors            

 

           התקפי לב          

מחלת לב כלילית - המחלה הגורמת להתקפי-לב - זכתה לכינוי "המגיפה המודרנית". רבע מן האוכלוסייה בעולם המערבי עתידה ללקות במועד כלשהו בהתקף-לב, ואנשים רבים מתים מהתקפי-לב יותר מכל סיבה רפואית אחרת.מהם גורמי המחלה ותסמיניה, כיצד ניתן לצמצם את סכנת התקפי הלב, ועל תהליך ההחלמה במאמר הבא.    

www.starmed.co.il/General/HeartAttack         

 

            סרטן הריאות  

סיגריות, סיגרים, עישון פסיבי הם מגורמי הסיכון השכיחים לסרטן הריאות. יש עליה בשכיחות המחלה בנשים. על הגורמים, מהלך, איבחון וטיפול בסקירה שלפניכם.          

www.starmed.co.il/Cancer/LungCancer          

 

            טיפול הורמונלי חלופי  

מאז פורסמה העבודה על סיכונים אפשריים בטיפול הורמונלי חלופי, רבה המבוכה בקרב הנשים והרופאים גם יחד. לאחרונה, איגוד רופאי הנשים בארה"ב פרסם מעין קונצנזוס לגישה הטיפולית הרצויה. אתר סטארמד מביא את עיקרי הדברים שהתפרסמו כשאלות ותשובות, בנסיון לשפוך מעט אור על הסוגיה.        

www.starmed.co.il/Women/AlternativeHormonalTreatment    

 

            סקי: תענוג לבן ומסוכן  

סקי, בעיקר גלישה במורד, הוא ענף ספורט שמשלב מאמצים אירוביים ומאמצים אנאירוביים. שיעור הפציעות בסקי הוא גבוה ביותר. על מנת למנוע את מרבית הפגיעות, יש צורך לבצע הכנה מתאימה. להלן מדריך.  

www.starmed.co.il/Wingate/Ski            

 

            מגזין סטארמד - 22 דצמבר 2002       

           

www.starmed.co.il/Magazine/2002-12-22      

 

            מגזין סטארמד 2 פברואר 2003     

           

www.starmed.co.il/Magazine/2003-02-02      

 

           הפרעות שינה לאחר 11 בספטמבר            

בעקבות אירועי 11 בספטמבר נרשמה בניו יורק עלייה של 30% בביקוש לתרופות שינה. מאמר זה דן בתופעה בה אנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית מתלוננים על הפרעות שינה חמורות, ובמיוחד על קשיי הירדמות, יקיצות תכופות וסיוטי לילה.    

www.starmed.co.il/Ha-Technion/September11           

 

            צורות רבות לשיעול       

למרות שהשיעול נחשב כסימן רע, הוא ממלא תפקיד חשוב מאוד ומשמש כמנגנון הגנה. במאמר הבא תמצאו מידע על גורמי השיעול, סוגיו ודרכי הטיפול המקובלות.         

www.starmed.co.il/General/Cough      

 

            קוקאין  

סם ממכר ביותר הגורם לעליה מתמדת בצריכתו עד כדי סכנה מוחשית ומאימת על דכוי מרכז הנשימה ומוות.תוארו מיקרי פראנויה תוקפנות והתקפי לב.       

www.starmed.co.il/Drugs/Cocaine       

 

            הרואין    

סם הכרוך בתהליכים זיהומיים, נזקים בכבד ובלב שכיחות יתרה של הידבקות באיידס עקב הזרקת החומר במחטים רב פעמיות מלבד פגיעה ריאתית וכליתית.

www.starmed.co.il/Drugs/Heroin         

 

            מריחואנה (חשיש)           

קיימת משום מה נטיה להתעלם מניזקי צריכת החשיש העלול לגרום לבעיות זיכרון, פגיעה בכושר האינטגרציה, נטיה לעברינות ולהתנהגות אלימה. 

www.starmed.co.il/Drugs/Marijuana    

 

           גורמים המשפיעים          

פירוט הגורמים המשפיעים על התחלת הנקה והמשכיותה, לדוגמה: אורח החיים של האם, עישון, תרופות וויטמין. כמו כן מובאים ממצאי סקר ההנקה הלאומי הראשון שבוצע ע"י משרד הבריאות.          

www.starmed.co.il/DOH/BabyFood5             

 

            מידע לאישה ההרה       

מידע שימושי לבני הזוג בכל הכרוך בלידה ולאחריה: שיכוך כאביםחיתןך החיץ, בדיקת היילוד, חיסונים בחדר לידה, מענק לידה, ובדיקות סריקה מונעות לרך הנולד.        

www.starmed.co.il/DOH/InformationForPregnantWoman     

 

           כיצד להיגמל מקפה      

שתיית קפה היא חלק בלתי ניפרד מההוויה הקיומית. ההפרזה בשתיית קפה, כרוכה בנזקים בריאותיים. מומלץ לכן להוריד את צריכת הקפה בצורה מבוקרת. כיצד? על כך - בסקירה.

www.starmed.co.il/Diet/Coffee             

 

            עישון והשמנה              

השמנה ועישון הם שניים מגורמי התחלואה המרכזיים. מעשנים מתרצים המנעותם מהפסקת עישון, בחשש שישמינו. ניתן לשלב הפסקת עישון והמנעות מהשמנה גם יחד, כפי שנלמד מהסקירה.         

www.starmed.co.il/Diet/Smoking        

 

            ריח רע מהפה     

הפה אינו משתלת ורדים, אך ריח רע אינו מחויב המציאות. הבעיות המוליכות לריח רע מהפה מגוונות. על הגורמים ודרכי מניעה אפשריים דנה הסקירה.           

www.starmed.co.il/Dental/Halitosis     

 

            משחות שיניים  

משחות השיניים באות לשרת צרכים בריאותיים ואסטטיים כאחד. יש להתאים את משחת השיניים לאפקט המבוקש: יש להלבנה, יש להפחתת מחלות חניכיים יש למניעת ריח וכו.על הכל בסקירה.           

www.starmed.co.il/Dental/Toothpaste             

 

           גזים במערכת העיכול של התינוק          

תיאור תסמין נפוץ ביותר בשלושת חדשי החיים הראשונים. מקום ההנקה בהתפתחות התסמין. תיאור נסיונות התמודדות עם הבעיה החולפת מעצמה. 

www.starmed.co.il/Breastfeeding/Colic