ילדים ועישון

 סטיסטיקה:

ממחקר שנערך בשנת 1998 עבור ארגון הבריאות העולמי עולה כי:  כ- 90% מהמעשנים החלו לעשן עד לגיל 18 !  גיל תחילת ההתנסות בעישון ירד ועומד כיום על גילאי 10-11 בקרב ילדים וילדות. נמצא שאחוז המעשנים לפחות פעם אחת בשבוע, בקרב צעירים בכיתות י' הוא כ- 25% מהבנים ו- 13% מהבנות. אחוז המעשנים לפחות פעם אחת בשבוע בקרב ילדים בכיתות ו'-ז' עומד על כ-7.5% מהבנים ו-2.5% מהבנות.

במהלך 6 השנים האחרונות מספר הנערות המעשנות בארה"ב הוכפל.

כרבע מהתלמידים בכיתות ו' -י"א התנסו בעישון (אך לא כולם הפכו למעשנים קבועים).  

באופן כללי בקרב ילדים חלה עליה מדאיגה בשיעור העישון בשנים האחרונות. בין השנים 1994 ל- 1998 עלה שיעור הבנים המעשנים לפחות פעם בשבוע מכ- 6% לכ- 12%. אצל הבנות עלה שיעור המעשנות מכ- 4% לכ- 6.5%. גם שיעור המעשנים לפחות פעם ביום עלה באותו יחס – בקרב בנים מכ- 4% לכ- 7% ובקרב בנות מכ- 3% לכ- 4%.  

3/4 מהמעשנים הקטינים העידו על עצמם שהם מכורים לטבק.  

כ- 2/3 מהמעשנים בגיל ההתבגרות אמרו שהיו רוצים להפסיק לעשן, ו- 70% אמרו שלא היו מתחילים לעשן כלל, לו יכלו לבחור מחדש. מבוגר אולי יודע לדאוג לעצמו, ולבחור או לא לבחור בעישון- אבל מה באשר לילדים?

העישון הפסיבי מסוכן ביותר לילדים ולתינוקות. וילדים להורים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר מילדים אחרים לכך שיתפתחו אצלם מחלות נשימתיות כגון דלקת ריאות ודלקת הסמפונות. על פי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה EPA, ריאותיהם של ילדים, החשופים לעישון פסיבי, מתפקדות באופן לקוי והם סובלים משיעול וכחכוח. כמו כן הם עלולים לסבול מאסטמה, ברונכיטיס, דלקת ריאות, וזיהומים בדרכי הנשימה ובאוזניים.

כמו כן הוכח קשר בין סביבה רווית עשן לבין תסמונת ה"מוות בעריסה" ילדים להורים מעשנים מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות גידולים במוח. כמו כן ילדים שהם כבר חולי אסטמה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד בעת חשיפה לעישון פסיבי ומצבם מחמיר.

 גם לצאת לעשן במרפסת זה לא מספיק בטוח  

אפילו הורים היוצאים לעשן במרפסת, ממשיכים לחשוף את ילדיהם לעישון פסיבי. זאת על פי ממצאי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת סן דייגו. ניקוטין, שהוא החומר המשפיע העיקרי בעישון פסיבי, נמצא בגופם של ילדים להורים שמעשנים "רחוק", ברמות גבוהות פי שמונה מאלה שנמצאו בילדים של הורים שאינם מעשנים כלל. אצל ילדים שההורים שלהם מעשנים בתוך הבית, רמות הניקוטין היו גבוהות פי ארבעה-עשר ויותר!!! למרות שמדובר ברמות נמוכות יחסית של ניקוטין, הן עשויות להצטבר לאורך זמן, ולחשוף את הילדים לבעיות הקשורות בעישון, כמו אסטמה ותסמונת מוות בעריסה. המחקר מראה כי הורים יכולים להפחית את רמת העישון הפסיבי של ילדיהם אם יקפידו לעשן מחוץ לבית, אבל אפילו בכך לא יגנו על ילדיהם במאה אחוז.

 

 ועוד על אמהות ועישון – מתברר כי עישון בתקופה שלפני ההריון משפיע על הרכב חלב האם. במחקר שנערך באיטליה, נבדק הרכב השומן בחלב-אם, לאורך ששת החודשים הראשונים של ההנקה. חלב הנשים המעשנות היה עני בשומן כללי, ובחומצות שומן בלתי רוויות, החיוניות להתפתחות המוח והראיה, בהשוואה לחלב הנשים הלא מעשנות. נראה, אם כן, כי מלבד ההשפעות הישירות של העישון על האם והילד, מקבל התינוק חלב בעל ערך תזונתי נמוך יותר.

 השפעות העישון על ילדים מתמשכות מעבר לילדות ומתבטאות בהפחתה בגדילה ובפגיעה בהישגים בלימודים. ילדים הנחשפים בבית לעשן סיגריות סובלים מריכוזים נמוכים יותר בדם של ויטמין C לעומת ילדים במשפחות בהם לא מעשנים, וכל זאת גם אם המבוגרים המעשנים בבית לא מעשנים ליד הילדים, החלקיקים הנמצאים באוויר ונטמעים בסביבה משמעותיים מאוד גם כך.

כמויות מסוימות של ניקוטין חודרות לחלב האם של האישה המעשנת, ובהנקה עלול התינוק לספוג כמות של ניקוטין שיש בה כדי לפגוע בבריאותו. ריכוז הניקוטין בחלב האם גבוה פי 3 מריכוזו בדם, נכון שעדיף לאשה מעשנת לעשן ולהניק מאשר לא להניק כלל, אבל כמו בכל דבר, עליה לחשוב על ההשפעות הקיימות והמוכחות.

 מקורות,

http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2924600,00.htm l

www.cancer.co.il

 

ארגונים למניעת עישון בארץ

האגודה למלחמה בסרטן. מממנת מסעות הסברה בנושא מניעת עישון בבי"ס ברחבי הארץ.

המרכז לגמילה מעישון http://quitsmoking.co.il/

 

 

 

האתר נבנה ע"י חיים חרמון

לאתר אין מטרות מסחריות וכל החומר מובא לטובת הציבור

כל הזכויות שמורות ליוצרים