פולארד - ציוני דרך  - מעריב

http://www.nrg.co.il/online/1/ART/775/088.html

 הפרשה שהסעירה את ישראל וארה"ב: המעצר המאבק ודחיית הערעור 

   NRG מעריב           28/8/2004  

 

 המאמצים שעושה ישראל למנוע משבר ביחסיה עם ארה"ב בפרשת לארי פרנקלין מעלים זכרונות למשבר הגדול ביותר ביחסים בין שתי המדינות: פרשת הריגול של ג'ונתן פולארד. הפרשה שהחלה בשנת 1985, עדיין לא הסתיימה.

 

חשיפת פרשיית הריגול של במודיעין הצי האמריקני הסבה מבוכה רבה לממסד הביטחוני. לאחרונה פורסם שבית משפט פדרלי בארה"ב אישר למרגל, המרצה זה 18 שנה מאסר עולם ללא אפשרות חנינה, להמשיך את מאבקו למען הקלה בעונש.

 

בנובמבר 1985 נעצר ג'ונתן פולארד, חוקר במחלקת המודיעין של הצי האמריקני, נעצר בחשד להעברת מידע מסווג לממשלת ישראל. למחרת מעצרו עצרו חוקרי האף-בי-איי גם את אשתו אן. בימים שקדמו למעצרו נחקר פולארד על-ידי חוקרי האף-בי-איי ועקב כך פנה למפעיליו בשגרירות הישראלית וביקש מקלט. בני הזוג גורשו מחוץ לשטח השגרירות.

 

בדצמבר 1985 פרסמה ממשלת ישראל התנצלות רשמית. חמישה חודשים אחר-כך, במאי 1986, ג'ונתן ואן פולארד חתמו, כל אחד בנפרד, על עסקת טיעון. חתימת שני בני הזוג היתה תנאי שהעמיד משרד המשפטים להסכמתו לעסקאות הטיעון. בכל אחת מהעסקאות נקבע, כי הפרת העסקה על-ידי אחד מבני הזוג משחררת את האמריקנים ממחויבויותיהם.

 

בעסקת הטיעון הודה פולארד בקשר להעביר מידע לממשלת זרה ומתחייב לשתף פעולה ולא לגלות שום מידע הנוגע למעשיו בלי אישור מוקדם של מודיעין הצי. ממשלת ארה"ב התחייבה לא להעמידו לדין בהאשמות נוספות, להביא בפני בית המשפט את טיבו, היקפו וערכו של שיתוף הפעולה שלו עם שלטונות ארה"ב ולא להטיל עליו עונש מאסר אלא להסתפק בבקשה לעונש משמעותי וקנס כספי, תוך הבאת פרטי העבירה ונסיבותיה בפני בית המשפט.

 

 

 

פרסום פרשת פולארד במעריב. העתק

 

המאסר והמאבק

בינואר 1987 מקבל שופט את הודאת בני הזוג, ובניגוד לעסקת הטיעון, פוסק מאסר עולם לפולארד וחמישה שנים לאן. בני הזוג אינם מערערים על ההחלטה. בקשתו של פולארד להפחית בעונשו נדחית.

 

לאורך השנים התנהלו בישראל ובארה"ב מאבקים נרחבים, חלקם בדרגים הגבוהים ביותר, לשחרורו של פולארד. באפריל האחרון הטיח פולארד בראש הממשלה, אריאל שרון, שהוא מונע את שחרורו בכך שהוא מסרב לפנות לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בעניינו.

 

המרגל טען אז שידוע לו שממשלת ישראל אמורה להגיש בקשה רשמית לשחרורו, אך דבר לא נעשה. הוא אף דרש מהשר נתן שרנסקי, האחראי לטיפול בשחרורו, להתפטר מתפקידו. במכתב לשר כתב פולארד: "פעולותיך מביאות רק נזק ולא תועלת והן אינן נעשות מתוך כוונה כנה להועיל לשחרורי".

 

פולארד עדיין מרצה את עונשו בארצות הברית.