העישון

 

 

 

 

 

 

ראשי פרקים

·       הקדמה

·       התפתחות התופעה האנושית

·       כמה עובדות שכדאי לדעת על העישון:

·       פירוט החומרים ופעולתם הפיזיולוגית

·       התמכרות פיסית ופסיכולוגית

·       למה בכלל אנשים מתחילים לעשן?

·       הדם ועשן הסיגריה

·       מחלות ועישון

·       קשרי גומלין בין עישון ליכולת הגופנית

·       נזקי עישון

·       עישון ונשים

·       עישון וספורט

·       השיטות להפסקת העישון

·       מדוע כה קשה להפסיק לעשן?

·       סיכום

·       נספחים: החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים

 

 

הקדמה

 

נושא העבודה הוא העישון והדגש המושם בעבודה זאת היא הסכנה הכרוכה בעישון לנוער ולכלל האוכלוסייה. בחרתי בנושא זה בגלל המודעות האישית שיש לי בנושא הסכנה בעישון ורצוני להעביר את המסר לשאר התלמידים. במשפחתי הקרובה המודעות לנושא גדולה וניתן להעיד  כי כמעט ללא יוצא מן הכלל אף אחד לא ניתפס לחטא העישון.

 

התפתחות התופעה האנושית

העישון הנו תופעה חברתית שהייתה ידועה עוד בימי הביניים באירופה, וכן בקרב הילידים בצפון אמריקה. האדם המערבי הראשון שייבא את נזקי הניקוטין למערב היה קולומבוס. הוא ואנשי משלחתו אימצו את ההרגל מהאינדיאנים שהבעירו עלים יבשים של צמח הטבק ושאפו את העשן בעזרת מקטרת. מאז הובא הטבק לאירופה במאה ה-16, הלך והתפשט השימוש בו. במשך השנים הופיעו גם הסיגרים, טבק הלעיסה וטבק ההרחה. אלו היו נחלת העשירים בעיקר, ותופעות המחלות הקשורות לעישון לא הייתה ידועה כל ועיקר. רק החל במאה העשרים עם התקדמות המהפכה התעשייתית והוזלת מחירי הסיגריות, הגיע המנהג של העישון לכל שכבות האוכלוסייה. רק בשנות ה-70 פורסמו מחקרים מקיפים על נזקי העישון. בשנות ה-80 הלכה והתחזקה המלחמה בעישון ויחד עם זה המודעות של הלא מעשנים לזכותם שלא יעשנו לידם.

 

לתופעות הסביבתיות הקשורות בעישון מתייחסת גם הגמרא. המקרה המובא הוא בנוגע ל- קוטרא (עשן). על פי המקורות, ניתן לדרוש הפסקת הפעילות או הרחקתו למרחק שבו "לא יבוא העשן ויזיק לאנשים בעיניהם ויצער להם". נזקי עשן תמיד נחשבו לנזקים בדרגת חומרה גבוהה, והמזיק חייב להימנע אפילו ונמצא ברשותו הפרטית. כיום, עם התקדמות הרפואה, כבר יצאו פסקי הלכה רבים האוסרים עישון מן הטעם של פגיעה בנפש.

 

במחקר שנערך בארה"ב בקרב ילדים בני חמש התגלה כי הם מזהים את דמותו המצויירת של ג'ו כאמל, הגמל שמשמש כסמל של סיגריות כאמל, באותה הצלחה שהם מזהים את דמותו של מיקי מאוס. בעקבות מסע הפרסום בכיכובו של הגמל, גדל נתח השוק של כאמל בקרב קטינים פי 50. המחקר הזה מהווה הוכחה נוספת לכך שחשיפה בתקשורת לעישון משפיעה בעיקר על ילדים ובני נוער.

היבט קצר על היחסים המורכבים בין המעשנים לעישון מובא בסקר שנעשה בקרב שחקני טלוויזיה ישראלים ע"י עיתון נוער ידוע. שני דוגמאות מובאים כאן:

גלית גיאת: "בעקרון, אני לא מעשנת הרבה, שלוש, ארבע סיגריות ביום, אף פעם לא יותר מזה. למרות זאת, אני חושבת שסיגריות הן דבר נורא והורס חיים, גם אם לפעמים זה כיף. הן הורסות כל דבר טוב ובריא שיש – גם את הקול ואת עור הפנים, שמאוד חשוב לשמור עליו".

אסי כהן: "התחלתי לעשן בגיל מאוחר יחסית: 21, ומאז אני מת להפסיק, אבל לא יכול. זה קשה לי מאוד. אני ממליץ לא להתחיל עם זה בכלל. זה דבר רע מאוד, מגעיל, מסריח. אחת המשאלות היותר גדולות שלי זה להיגמל מעישון".

 


כמה עובדות שכדאי לדעת על העישון:

  • בכל יום מתחילים לעשן כ 100,000 ילדים ובני נוער בכל העולם.
  • הסיכוי של מעשנים שהתחילו לעשן לפני גיל 15 לחלות בסרטן הריאות גדול פי שלושה ממעשנים שהחלו לעשן לאחר גיל 20.
  • הסיכוי של אנשים המעשנים כ 25 סיגריות ביום לחלות בסרטן ריאות גדול פי 25 מאנשים לא מעשנים.
  • הסיכוי שבן להורים מעשנים יתחיל לעשן גדול פי שלושה מבן להורים לא מעשנים.
  • בארץ מתים כל שנה מעישון 5000 איש, פי 10 מאשר בתאונות.
  • בבריטניה יותר מ 5000 עוברים מתים מדי שנה לאמהות מעשנות.
  • שיעור תמותת הילודים אצל אימהות מעשנות גבוה ב 40% מזה של לא מעשנות.
  • בארה"ב 53,000 מעשנים פסיביים מתים כל שנה.
  • פינלנד נמצאת במקום הראשון בעישון בני נוער בתחומי ביה"ס – 33% .
  •  הניקוטין בסיגריה מסוכן הרבה יותר מסיגר שעשנו אינו נשאף לריאות.
  • הסיכון להתקף לב יורד משמעותית שנתיים לאחר הפסקת העישון, אולם גם לאחר 15 שנים שיעור התמותה גבוה בשליש בקרב מעשנים לשעבר.
  • העולם מוציא על עישון 100 מיליארד דולר כל שנה.
  • ההוצאות הרפואיות בשנה בגין מחלות הקשורות בעישון נאמדו ב 22 מיליארד דולר בארה"ב.
  • האלכוהול והניקוטין הם סמים לכל דבר ומסוכנים לא פחות מההרואין.
  • לפי מחקר של ארגון הבריאות העולמי- כ 500 מיליון איש ימותו ברחבי העולם ב 25 השנים הבאות בגלל העישון.
  • כל חפיסת סיגריות מקצרת את תוחלת החיים בארבע שעות בממוצע.
  • ככל שעולה שיעור ההשכלה – יורד שיעור המעשנים.
  • יותר מ 70% מהמעשנים בישראל ניסו להיגמל, רק 10% הצליחו.
  • גמילה מסיגריות קשה יותר מגמילה מסמים.
  • 3 מתוך 4 מעשנים מודים בגלוי שהם מכורים לסיגריות.
  • 80% מהמעשנים מצהירים כי הם מתחרטים קשות על שנגעו בסיגריה בפעם הראשונה.

 

מסקר שערך ארגון הבריאות העולמי נמצא כי ישראל היא במקום התשיעי בעולם בשיעור בני נוער מעשנים. מהסקר עולה כי חלה עליה ניכרת בשיעור המעשנים הצעירים בארץ. כעשרה אחוז מבני הנוער בכיתות ו-' שהשתתפו בסקר הודו על עישון של סיגריה אחת בשבוע לפחות: מהם 5% אחוזים בכיתה ו 19% מעשנים בכיתה י.

 


פירוט החומרים ופעולתם הפיזיולוגית



הסיגריה היא מקור לחומרים רעילים, מסרטנים ומוטגנים (היוצרים שינויים גנטיים בחומר התורשתי). בספרות המקצועית זוהו מאות מרכיבים רעילים הנפלטים מסיגריה בוערת.

החומרים הרעילים העיקריים הם: פחמן חד חמצני הנקשר להמוגלובין במקום החמצן. עטרן (זפת) החודר לריאות וגורמת לירידה בתפקוד הריאות ולמחלות סרטן. חומרים כמו ארסן ומתכות כבדות. תרכובות ארומטיות האחראיות גם הם למחלות הסרטן. רדיקלים חופשיים הנובעים משרפת טבק ונשאפים לגוף יחד עם העשן. אלו הם חומרים מוטגנים מאוד מסוכנים. חומרים רדיו אקטיביים מסוג חלקיק אלפא הגורמים לסרטן ריאות. ניקוטין הידוע כחומר ממכר אולם הוא גם מסרטן וכן ידוע כחומר ממריץ הפוגע בתפקוד הלב. ניקוטין פוגע במיוחד ברמת התקשורת העצבית בגוף.

המרכיב הקרצינוגני (סרטני) הפעיל בעשן הסיגריות הוא בעיקר חומר הנקרא 3,4 בנזופירין הגורם לשינוי סרטני בתאי האפיטל של הסמפונות. חומר זה נמצא בעשן בצורת טיפות שמנונויות המצטברות בתוך ריאות המעשן.

 

התמכרות פיסית ופסיכולוגית

 

בישראל נמצא כי אחוז המעשנים הוא בין הגבוהים בעולם המערבי. בקרב חיילי צה"ל מגיע אחוז המעשנים ל 40%. סטודנטים וצעירים – כ 35%. אחוז המעשנים בקרב כלל האוכלוסיה בישראל – 27%. העישון הוא הרגל שאפשר להיתפס אליו בקלות, אלו נובעים מסיבות חברתיות וסביבתיות וכן מסיבות פיסיולוגיות שעיקרן התמכרות לניקוטין אשר מצוי בטבק.

למה בכלל אנשים מתחילים לעשן?

בגיל הנעורים יש התחלה של התנהגות חברתית שהמסר שלה הוא להיות מקובל, להיות אין, אחד מהחברה, אחד מכולם. בני נוער מתחילים לעשן כיוון שהם רוצים להרגיש כמו גדולים. במקרים רבים, בנים מתחילים לעשן כדי להרשים בנות. נוצר מיתוס שיש משהו גברי בעישון סיגריה. בסרטים אנו רואים גברים גבריים מעשנים ואנחנו רוצים להיות כמותם, דמויות שמשדרות כוח ועצמה. הסיגריה גורמת להשגת כוח מדומה, בגרות מדומה, דימוי גברי מדומה. בסקר שנעשה בכיתות התברר כי בנות חושבות שבנים מעשנים מצליחים יותר.

 

 נוער נוטה לאמץ נורמות חברתיות ולאמץ מנהגי מבוגרים. כאשר האישיות עדיין לא בשלה, השיקול בעד העישון אינו מאוזן ולא כל הגורמים בעד ונגד נלקחו בחשבון לפני הסיגריה הראשונה. בעיות אישיות ועצבנות רק מורידים את המחסום לנער המתבגר.

לאחר שכבר החל הנער (או הנערה) לעשן, הגוף מתרגל לניקוטין ודורש מנה נוספת של ניקוטין באופן רציף, ואם לא יסופק הניקוטין במועדו -  אזי יחוש המעשן עצבנות, מיחושים שונים וחוסר שקט.

פן נוסף שראוי לבחון הוא מחיר הסיגריות. האם המחיר הנמוך מעודד עישון? האם העלאה דרסטית במחיר הסיגריות תקטין את שיעור העישון בארץ?

מחקרים מראים שהתשובה לכך חיובית. עליה של 10% במחיר הסיגריות הראה ירידה של 5% במספר המעשנים.

 


הדם ועשן הסיגריה

אחד החומרים המצויים בעשן הסיגריה הוא הפחמן החד חמצני CO. חומר זה ידוע כאחד החומרים הקטלניים ביותר הידועים לנו. הוא חסר ריח וצבע וקשה להרגיש בנוכחותו. חומר זה נמצא גם בחדר סגור כאשר מופעלים תנורי גז ללא אוורור נאות.

הפחמן חד חמצני מתחרה בחמצן על הקשר עם ההמוגלובין שתפקידו להעביר חמצן מן הריאות אל השרירים בגוף. בגלל הקשר הכימי היציב של ה CO עם ההמוגלובין (זיקתו של ה CO גבוהה פי 200 מזו של החמצן), אותו המוגלובין שנקשר ל CO כבר לא יכול להעביר יותר אטומי חמצן לשרירים.

ריכוז ה CO בעשן הסיגריה נמדד ומגיע ל  PPM 500 (חלקים למליון), בריכוז כזה עלולים להופיע כאבי ראש, עייפות, סחרחורת וכאבי עיניים. ריכוזים גבוהים יותר של PPM 2000 יכולים לגרום לאיבוד הכרה ומוות תוך כחצי שעה.

חומרים נוספים המצויים בעשן הסיגריה הם ניקוטין הידוע כסם ממכר והשפעתו הפיזיולוגית הנוספת היא הצרת כלי הדם. כמו כן העטרן (זפת) המצוי בעשן, נכנס לריאות וגורם לסתימת הסמפונות והנאדיות המיקרוסקופיות שתפקידן לאפשר לחמצן האוויר לחדור דרך הקרומים הדקים בריאות את כל הדם. סתימת הנאדיות בעטרן מורידה השטח האפקטיבי של הריאות ויעילות הריאות יורדת בצורה חדה. בנוסף, עטרן יכול לפוצץ את הנאדיות ולגרום לגירויים חזקים בריאות. גירויים אלו אחראים בין השאר להתפתחות מחלת סרטן הריאות כמו גם מחלת נפחת הריאות. סיגריות עם פילטר מאפשרות הורדה משמעותית של כמות העטרן החודרת לריאות, עישון הסיגריה רק עד למחצית ארכה מורידה עוד יותר את רמת העטרן הנכנסת לריאות. 

 

מחלות ועישון

הוכח מעל לכל ספק, כי יש קשר מובהק בין העישון למחלות לב. בישראל מתים כל יום 20 אנשים כתוצאה ממחלות הקשורות בעישון. בארה"ב לבדה נמצא כי מתוך 650,000 אנשים שמתו ממחלות לב בשנה אחת-  170,000 מתוכם ניתן היה להציל אילו לא היו מעשנים. הקשר בין עישון למחלות לב מוסבר בכך שכאשר הריאות הופכות בלתי יעילות, על הלב לבצע מאמצים נוספים כדי להחיש את קצב זרימת הדם. הלב גדל באופן לא נורמלי כדי לשאוב יותר דם אולם במקביל אינו מקבל יותר חמצן לשריר הלב וכתוצאה מהמאמץ האדיר הזה מתקצרים חיי הלב. נוכחות מחלת טרשת עורקים אצל המעשן מורידה עוד יותר את אספקת החמצן ללב והתוצאות יכולות להיות טראגיות למעשן.

 

עיקר הנזק למעשן עלול להיגרם ממחלות קשות יותר כפי המובא בטבלה:

 

יחס פטירה בין 2 האוכלוסיות

מעשנים                                       לא מעשנים

סיבת המוות

 

1

 

10.7

סרטן הריאות

1

1

 

5

סרטן הקיבה, מעיים וגרון

2

1

 

4

אולקוס

3

1

 

2.9

ברונכיטיס

4

1

 

2

סרטן שלפוחית השתן

5

1

 

1.7

טרשת עורקים של הלב

6

 

מחקרים הראו כי הסיכוי לחלות בסרטן הראיות עולה ביחס ישיר למספר הסיגריות שעישן החולה.

בטבלה הבאה מובא היחס בין כמות הסיגריות לתמותה מסרטן הריאות:

 

מספר הסיגריות הנצרך ליום

 

40

30

20

10

0

 

29

22

16

1

1

התמותה מסרטן הריאות

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הנזק מהעישון מוצג היטב בציור זה שנסרק מעיתון ידיעות אחרונות מתאריך 00-11-16.

קשרי גומלין בין עישון ליכולת הגופנית

 

נזקי עישון

העישון פוגע בעור הפנים: הוא מזרז הופעת קמטים, גורם לעור מדולדל ואפור ולגוון צהבהב-אדמדם ומביא להזדקנות מוקדמת של העור. אצל מבוגרים רבים גורם העישון לרגישות בעיניים ולכאבי ראש, לגירוי רירית האף וכן לתופעות אלרגטיות בדרכי הנשימה ובעיניים. העישון מזיק לחניכיים ולשיניים, גורם לשיניים צהובות ולאיבוד שיניים מוקדם.

העישון מוריד מידית את הכושר הגופני. הוא גם פוגע בפוריות הגבר. העישון גורם למחלות קשות בדרכי הנשימה: ברונכיטיס, אסטמה,ונפחת הריאות (אמפיזמה). העישון גורם למחלות לב וכלי דם- הניקוטין מקשה על פעילות הלב ובכך הוא מעלה את הדופק ואת לחץ הדם וגורם להתכווצויות כל כלי הדם בגוף. עישון הסיגריות הוא הגורם העיקרי להתפתחות סרטן הריאות וסוגי סרטן נוספים: סרטן הלוע, החיך והוושט, סרטן הקיבה, הלבלב, הכליה, ושלפוחית השתן. עישון בתקופת ההריון פוגע הן בבריאות האישה והן בבריאות תינוקה. המשקל של התינוק שיעורי ההפלות ולידות של עוברים מתים גבוהים יותר בקרב מעשנות. בשנים האחרונות דווח במספר מחקרים על שכיחות מוגברת של סרטן הריאות בקרב נשים לא מעשנות הנשואות למעשנים,ונראה שהסיכון גובר ביחס ישיר למידת העישון של בעליהן.

 

השפעת העישון הסביל והכפוי על ילדי המעשנים מדאיגה לא פחות מחלות ריאה שונות הופיע ובשכיחות מוגבר בקרב ילדי מעשנים. הסיכוי של ילד לאם מעשנת להתאשפז עקב בעיות ריאה גבוהה ב 70% מהסיכוי של ילד לאם שאינה מעשנת.

אצל ילדי מעשנים אובחנה פגיעה משמעותית בתפקוד הריאה. ילודי מעשנים נפטרים ממות פתאומי בשיעורים הגבוהים משמעותית בהשוואה לילודי לא-מעשנים.

 

עישון בתקופת ההריון פוגע בבריאות שתי נפשות: הן בבריאותה של האישה והן בבריאות תינוקה,ואף מסכן את חייו של התינוק.

שיעורי הפלות ולידות של ולדות מתים וכן שיעורי התמותה סביב הלידה גבוהים יותר בקרב ילדים לנשים שיעשנו בתקופת ההריון בהשוואה לילדי לא-מעשנות. כמו-כן נראה, שקיימת השפעה שלילית ארוכת-טווח על התפתחותם הגופנית, הנפשית והאינטלקטואלית של ילדים לאימהות, שהרבו לעשן בתקופת ההריון.

 

ילדים שחשופים לעשן הוריהם, נמוכים יותר, הישגיהם בלימודים פחות טובים, סובלים ממחלות אסטמה ודרכי הנשימה.

ומה בדבר השפעת הטבק על הדור הבא?

מחקר הראה כי הזרקת משקע מעשן סיגריות לאוגרים, הביא ליצירת מחלות סרטן  בחלק גדול מן הצאצאים.

 

לסיכום, נזקי העישון הנם רבים ומגוונים. כיום אין כל ספק בדבר הנזק הכבד  שמסב העישון לבריאותם של גברים, נשים, בני-נוער וילדים.

 

עישון ונשים

עישון משפיע ישירות על הקדמת גיל הפסקת הווסת ב 1.5-2 שנים. גם עישון של מספר סיגריות ליום יביא לנזק הזה. ככל שמתאחר גיל הפסקת הווסת – מתאחרים תהליכי ההזדקנות, כולל אבדן הסידן ומחלת האוסטיאופורוזיס.

לעישון השפעה רעילה על תפקוד השחלות, והוא מחיש את ניוונן ללא קשר עם כמות הסיגריות הנצרכת. הניקוטין הורס אפוא את בית החרושת – השחלות, והורס גם את המוצר – האסטרוגן.

העובדות מוכיחות, כי לנשים המעשנות בהריון יש אי סדירויות במחזור החודשי, רמה ירודה של הורמון האסטרוגן, יותר דימומים מן הנרתיק ופי שניים יותר הריונות מחוץ לרחם.

עישון מוגבר של נשים שהחל בתקופת מלחמת העולם השניה, עלול לקצר את תוחלת החיים הגבוהה יותר של הנשים – 78 שנה, ולהשוותה לזו של הגברים – 71 שנה. סרטן הריאות הוא גורם התמותה העיקרי  אצל הנשים יותר מסרטן השד וסרטן המעי הגס. 30% מהתמותה מסרטן הם בגלל עישון. עישון גם מגביר את היווצרות הקמטים.

 

עישון וספורט

כאשר נער או נערה העוסקים בספורט מנסים להגיע להישגים, הרי המאמץ הנדרש משריריהם הוא מרבי. בזמן מאמץ על מערכת ההובלה לספק לתאי הגוף כ 35 ליטר דם לדקה במקום 5-6 ליטר במנוחה.

הניקוטין שבטבק גורם להתכווצות כלי הדם ודרכי הנשימה ומקטין את נפח הדם העובר בגוף. בנוסף על כך, כמות הפחמן חד חמצני הנמצא בעשן מתקשר באופן בלתי הפיך להמוגלובין ומוריד בצורה חריפה את יכולתו לקשור חמצן ולהעבירו לשרירים. בגוף.

גם חלבון חשוב אחר הנמצא בשרירים, המיוגלובין- קושר את חד תחמוצת הפחמן דבר המוריד עוד יותר את תפקוד השרירים.

התוצאה היא כי המעשן אינו מסוגל לעמוד במצבים בהם נדרשת סיבולת ומאמץ.

סכנה נוספת למעשן היא הגברת קצב פעימות הלב מבלי שהלב יקבל אספקת חמצן מספיקה והוא עלול להיקלע למחסור בחמצן וכתוצאה מכך לסכן את חיי המעשן במיוחד אם הוא סובל גם מעורקים מוצרים או חסומים.

 
השיטות להפסקת העישון

כמאה מליון דולר בשנה מוציאים אמריקנים על גמילה מעישון. שיטות הגמילה הן רבות: טיפול בהיפנוזה, מכות חשמל, הרפיה, האזנה לקלטות, אקופונקטורה, זריקות נובוקאין, ויטמינים, דיאטות לניקוי הגוף, מסטיקים תחליפיים, תוכניות גמילה קבוצתיות, ביו-פידבק,התניה לסלידה מעישון, ייעוץ אצל רופא המשפחה וריסוס של תחליפי ניקוטין לאף.

סיגריה "נטולת עשן" הייתה אחת השיטות שרבים תלו בה תקווה, אולם לאחר השקעות רבות בפרסום, הסיגריה נדחתה ע"י הצרכנים. סיכויי ההצלחה של טכנולוגיות הגמילה הנ"ל אינם ברורים. אולם מחקרים מראים כי שלושה מכל ארבעה נגמלים יחזרו לעשן.

 
מדוע כה קשה להפסיק לעשן?

הטבק, ובעיקר הניקוטין שבו הוא גורם ממכר. וכמו במקרי גמילה אחרים, תהליך הגמילה הוא קשה. קשיים אלו הוכרו ע"י ארגון הבריאות העולמי שהכריז כבר ב 1974 ש "הטבק הינו בבירור גורם ממכר ומסוכן.

הניקוטין בכמויות קטנות מהווה גורם מעורר לעצב, אולם בריכוזים גבוהים הוא חוסם את המעבר העצבי, כך שכשאנו מתחילים לעשן מתחילות לפעול השפעות הניקוטין על הגוף ואז מתעורר הצורך במנות נוספות על מנת לשמור על ההשפעות הללו שביטולם גורם בשלב הראשון להרגשה כללית רעה, עד להסתגלותו של הגוף למצב החדש (ללא הניקוטין).

הספיגה של הניקוטין בגוף יעילה ומוערכת ב 90% מכלל הניקוטין בעשן. תחילת השפעתו על המוח היא כ 10 שניות לאחר הגעתו לשם. הניקוטין מופרש מהמוח תוך 5 דקות, כך שאז מורגש הצורך להצית סיגריה חדשה.

הניסיונות של הפסקת העישון יצליחו יותר אם תלווה באספקה טובה של ויטמינים. בנוסף לויטמינים מוצעים בבתי המרקחת בעולם מספר תכשירים נוספים המסוגלים לסייע בהפסקת העישון. בארץ קיים רק מוצר אחד והוא הניקורט. מוצרים אחרים כגון ניקוברבין הנמכרים באירופה, מכילים חומרים כמו קווינין המקל על התלות הטבק וכן חומרים נוספים המקלים על הנשימה.

מוצרים נוספים הנמכרים באירופה הם טבק מזוכך נקי מעטרן אותם ניתן להשיג ללא מרשם רופא.

 

בארץ שיטת הגמילה הנפוצה ביותר היא סדנאות של קבוצות גמילה המעודדות את משתתפיהן להיגמל מעישון ע"י שיחות קבוצתיות ואישיות.

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ויסקונסין שבארה"ב, מראה שאלו המנסים להפסיק לעשן בעצמם מצליחים בכך בשיעור כפול מאלו שהשתתפו בסדנאות גמילה.

 

גמילה הנו תהליך מאוד קשה. את המעשן המכור לניקוטין, פוקדות לפני הסיגריה הראשונה של הבוקר, תופעות של קריז, כולל עצבנות יתר, הפרעות בפעילות המוח, רגישות מצב רוח ובחילה. תופעות אלו מזכירות את תופעות הגמילה של המכור לסמים קשים.

 

על פי חוברות ההדרכה לגמילה מעישון, ההצלחה מותנית במספר גורמים ועל כל אחד לאמן את עצמו למצב החדש ולהתמודד עם האתגר תוך הפעלת משאבים נפשיים גדולים. הגורם הראשון הוא המניע. הדחיפה להפסקת העישון צריכה להיות קשורה בבריאות, בשליטה עצמית, בסיבות כלכליות, בסיבות אסתטיות, במופת אישי לילדים וכד'. הגורם השני הוא ההבחנה. היכולת להבין את הנזק והתועלת בסיגריות. הגורם השלישי הוא התרגול. הצורך בתרגול התנהגות ללא סיגריות. הגורם הרביעי הוא הגישה. יש לאמץ גישה חיובית התורמת לחיזוק העצמי ומעניקה שליטה עצמית לאישיות הנגמל.

 

יש לציין כי הירידה הגדולה ביותר במספר המעשנים הושגה באותם ערים (בקליפורניה) אשר הטילו את המגבלות החמורות ביותר על עישון במקומות ציבוריים.

לחץ חברתי מצד הלא מעשנים יכול להיות אפקטיבי ביותר. כאשר מעשנים מרגישים כאילו הם מטרד בכל מקום והחברה מעמידה אותם בפינה. כל עת שהם שולפים את הסיגריה – הלחץ הסביבתי מוריד משמעותית את רצונם לעשן.


סיכום

העישון הוכח כאחת המחלות היותר קשות והיותר חמורות של המאה העשרים והנזק שנגרם מן המחלות הכרוכות בעישון גדול אף יותר מהנזק הנגרם מתאונות דרכים, זיהום האוויר או אפילו מן המלחמות. עבודה זאת מדגישה את החלק היחסי הגבוה של המעשנים בקרב חולי סרטן הריאות, את השפעתם המזיקה על המעשנים הפסיביים הנמצאים בסביבתם וכן את העלות הגבוהה הדרושה בטיפול באותם מחלות אותם ניתן בקלות למנוע רק ע"י שמירת הכלל "ונשמרתם לנפשותיכם מאוד".

 

 

נספחים

 

החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים

 

 

באוקטובר 94 נכנס לתוקפו חוק הגבלת העישון במקומות העבודה הבסיס לחקיקת חוק זה הוא המידע המצטבר והמוכח בדבר נזק בריאותי מעישון פאסיבי המכונה גם עישון כפוי. המדובר בנזק בריאותי לאנשים שבעצמם אינם מעשנים, אך חשופים לעשן המעשנים לידם.

מידע זה חייב מתן עדיפות גבוהה ביותר לחקיקה המגבילה עישון במקומות עבודה, כדי להגן על עובדים הנחשפים לעישון המעשנים לידם.

בניגוד למקומות ציבוריים אחרים, במקומות העבודה החשיפה לעישון היתה למעשה בכפייה ולמשך לפחות 8 שעות ביום, שלא כמו במסעדה או בקולנוע לא היתה לעובד בחירה להימנע מחשיפה זאת.

 

יישום חוק הגבלת העישון במקומות העבודה הינו תוצאה ישירה של מספר גורמים

(ב 80% ממקומות העבודה- יישום מלא כפי שעולה מסקר מדגמי של 5000 מקומות עבודה המייצגים 85.000 עובדים):

א.המודעות ההולכת וגוברת של הציבור לנזקי העישון ב.ירידה הדרגתית אך עקבית של מספר המעשנים בכל העולם וגם בישראל.

ג.פעולת הכנה אינטנסיבית מטעם השירות לבריאות העובד שכללה:

1. עריכת סקרי דעת קהל לפיו זכתה הצעת החקיקה לתמיכה מעל 95% ואפילו מקרב הנשאלים המעשנים - הגיעה התמיכה ל87% - .

2. הצעת החוק שגובשה בתיאום עם כל הגופים המעורבים במניעת עישון בישראל הינה גורפת, בהתייחסה לכל מקומות העבודה בארץ.

הוצע פתרון מכובד ומתחשב במיעוט שעדיין ממשיך לעשן (כ25% - מכלל האוכלוסיה בישראל), בצורת "פינת עישון".

3. מסע הסברה מסיבי על ידי השירות לבריאות העובד, תוך הזרמת מידע על החוק ודרכי יישומו לאלפי מקומות עבודה בארץ.