נזקי העישון (מתוך "הארץ") 

- 30/05/04 

 http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=432906&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

 

 

דו"ח אמריקאי: מעשנים מקצרים את חייהם בכ-14 שנים

 

מאת יובל דרור

   

הממונה על שירותי בריאות הציבור בארצות הברית ד"ר ריצ'ארד כרמונה פירסם בסוף השבוע דו"ח מיוחד על נזקי הבריאות שגורם העישון בארצות הברית. מהדו"ח עולה כי מאז 1964 מתו כ-12 מיליון אמריקאים כתוצאה מעישון ו-25 מיליון אמריקאים נוספים ימותו כתוצאה מנזקי העישון - העישון גורם למותם של 440 אלף אמריקאים מדי שנה. עוד קובע כרמונה כי בממוצע גברים מעשנים מקצרים את חייהם ב-13.2 שנים ואילו נשים מעשנות מקצרות את חייהן ב-14 וחצי שנים. הנטל הכלכלי של העישון בארצות הברית נאמד בכ-157 מיליארד דולר מדי שנה, מתוכם 75 מיליארד דולר בהוצאות בריאות ישירות ו-82 מיליארד דולר בשל אובדן תפוקה בעבודה.

 

הדו"ח, המכיל 960 עמודים, מפרט לראשונה שורה של עדויות המלמדות כי העישון פוגע כמעט בכל איבר בגוף. בין השאר, קובע הדו"ח כי עישון גורם למחלות כמו סרטן צוואר הרחם, קטרקט, סרטן הקיבה, סרטן הלבלב, סרטן הדם וסרטן הכליה. זאת, בנוסף למחלות שכבר ידועות שנגרמות כתוצאה מעישון דוגמת מחלות לב שונות, סרטן הלוע, סרטן הגרון וסרטן הריאות.

 

כמו כן אותרו מחלות נוספות שעשויות להיות קשורות לעישון, אולם מחקר נוסף נדרש כדי לוודא זאת. בין המחלות: סרטן המעי הגס, סרטן הכבד, סרטן הערמונית וכן בעיות אין-אונות אצל גברים. לא נמצא קשר בין סרטן השד לבין עישון, אולם בחלק מהמקרים השילוב בין עישון לבין מבנה גנטי מסוים עשוי להגדיל את הסיכון לחלות במחלה.

 

"במשך עשרות שנים ידענו שעישון מזיק לבריאות אבל הדו"ח הזה מלמד כי המצב גרוע ממה שחשבנו", אמר כרמונה, "הרעלנים מהסיגריות זורמים לכל מקום שאליו מגיע הדם". שר הבריאות האמריקאי טומי תומפסון אמר: "אנחנו חייבים להפחית את העישון במדינה ובעולם כולו. העישון הוא הגורם מספר 1 למחלות ולמוות, למרות שניתן למנוע אותו. הוא עולה לנו ביותר מדי חיים, ביותר מדי דולרים וביותר מדי דמעות".

 

מנתוני הדו"ח עולה כי על כל מוות בטרם עת של אדם שנהג לעשן נותרים בחיים כ-20 מעשנים אחרים, אך הם סובלים ממחלות שנובעות מכך שבחרו לעשן. עוד קובעים עורכי הדו"ח כי הסיגריות מסוג "לייט" אינן מספקות כל יתרון בריאותי על פני סיגריות רגילות. "אין אף סיגריה בטוחה, גם אם קוראים לה "לייט" או "אולטרה-לייט" או בכל שם אחר", אמר ד"ר כרמונה, "התוצאות המדעיות ברורות - הדרך היחידה להימנע מבעיות הבריאות שנגרמות כתוצאה מעישון היא לחדול לעשן או לא להתחיל לעשן כלל".

 

עורכי הדו"ח מציינים שלהפסקת עישון יש השלכות מיידיות על בריאות הגוף וכי הדבר מוביל להפחתה ניכרת בסיכון לחלות במחלות הנגרמות מעישון. "תוך דקות עד שעות בודדות מהרגע שהמעשן עישן את הסיגריה האחרונה שלו, הגוף שלו מתחיל בסדרת שינויים שנמשכת שנים. על ידי הפסקת העישון היום, המעשן יכול להבטיח לעצמו עתיד בריא יותר מחר", אמר כרמונה. לדבריו, אין זה מאוחר מדי מכדי להפסיק ולעשן. גם הפסקת עישון בגיל 65 מפחיתה את הסיכון ב-50% לחלות במחלות הקשורות לעישון.

 

24.3% מהבוגרים בישראל מעשנים

 

מדו"ח שר הבריאות על העישון בישראל ב-2003 עולה כי אחוז המעשנים בכלל האוכלוסייה הבוגרת הוא 32% - 24.3% בקרב גברים ו-18.4% בקרב נשים. אחוז המעשנות עולה בהדרגה עם הגיל - מ-18.8% בקרב בנות 24-21 עד שיא של 25.7% בבנות 54-45. לעומת זאת, בקרב גברים אחוז המעשנים פוחת בהתמדה עם העלייה בגיל.

 

ככל שאוכלוסיית הגברים משכילה יותר, כך קטן חלקם של המעשנים בה. בקרב ערביות המגמה הפוכה: רק 5.9% מבעלות השכלה נמוכה מעשנות לעומת 27.6% מהאקדמאיות. מקרב העובדים כמעט מחצית הגברים וכשליש מהנשים נחשפים לעישון במקום עבודתם.

 

4.7% מהתלמידים בכיתות ו', ח' ו-י' מעשנים לפחות פעם ביום. כ-28% מהתלמידים המעשנים כל יום צורכים 20-15 סיגריות ביום. ממעקב שערך צה"ל עולה כי אחוז המעשנים בשירותם הצבאי גדל בכשליש: חלקם של המעשנים מקרב המשתחררים משירות חובה ב-2002 הוא 43.7% מהחיילים ו-38% מהחיילות. לעומת זאת, מקרב המתגייסים מעשנים 32.2% מהגברים ו-29.8% מהנשים.

 --------

 

סרטן הריאות מאיים ליהפך למחלה הקטלנית ביותר בקרב נשים

מאת אביטל ניצן

 

- :24/02/02 

 

סרטן הריאות עתיד להיות המחלה הקטלנית ביותר בקרב נשים בשני העשורים הבאים, לפחות במדינות שבהן העישון בקרב אוכלוסייה זו נמצא בעלייה. את האזהרה השמיעו פרופ' ניקולס קוניצקי וחוקרים נוספים מבית החולים האוניברסיטאי באסן שבגרמניה, בכנס ה-11 של האיגוד האירופי למחלות נשימה.

 

בעוד שתמותת הגברים מסרטן ריאות התייצבה בעשר השנים האחרונות, ובמדינות מסוימות אף ירדה, תמותת הנשים מהמחלה עלתה. הגרף המראה את העלייה בשיעור התחלואה של נשים בסרטן ריאות תלול אף יותר מזה שהציג את שיעורי התחלואה בקרב גברים לפני חמישים שנים. בכמה מדינות תמותת הנשים מסרטן ריאות עולה על התמותה מסרטן השד.

 

העלייה בתמותה באה בעקבות גידול במספר הנשים המעשנות לפני כמה עשורים. נשים שהחלו לעשן בשנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20, מאובחנות עכשיו כחולות בסרטן ריאות. פרופ' קוניצקי, שהיה יו"ר הכנס, אמר כי בדרך כלל חולפות כעשרים שנה מתחילת העישון ועד להתפתחות המחלה.

 

החוקרים ביססו את ממצאיהם על בדיקת שכיחות סרטן הריאות בקרב נשים וגברים בשלוש ערים בגרמניה - אסן, מנהיים ואוברהאוסן. לדבריהם, יש חשש שנשים סובלות מפגיעות יתר לסרטן הריאות בהשוואה לגברים, אולם הן נלחמות טוב יותר במחלה בשנים הראשונות שלאחר האבחון. 69% מהנשים שורדות שנה לאחר גילוי המחלה, בעוד שבקרב הגברים רק 36% חיים שנה לאחר האבחון.

 

במחקר אחר שהוצג בכנס מצא ד"ר ז'וזה מיגאל צ'אטקין מבית החולים סאו לוקאס בפורטו אלגרה שבברזיל ממצאים דומים. לטענתו, ייתכן שההורמונים הנשיים הם שמסייעים לנשים להשיג תוחלת חיים טובה יותר.

 

לדברי מיכה ברחנא, מנהל היחידה לרישום סרטן במשרד הבריאות, גם בישראל יש עלייה בשיעור הנשים החולות בסרטן הריאות. למרות מגמה זו, מספר הגברים הלוקים בסרטן ריאות עדיין גבוה בהרבה ממספרן של הנשים. בכל שנה מאובחנים בישראל 1,200 חולי סרטן ריאות, מהם 900 גברים ו-300 נשים. בכל שנה מתים מהמחלה 900 בני אדם.

 

באירופה ובארצות הברית סרטן הריאות נמצא במקום השני ברשימת גורמי התמותה. בקרב הגברים בישראל סרטן זה נמצא במקום הרביעי ברשימת גורמי התמותה. סרטן ריאות מדורג במקום השישי ברשימה המתייחסת לנשים. שיעורי העישון בשתי האוכלוסיות דומים - כ-30%.

 

שיעור המעשנים בישראל דומה לזה שבארה"ב ובאירופה, אבל התחלואה בסרטן ריאות פחותה ב-40% בהשוואה לאזורים אלה. הסיבה לכך אינה ברורה, אומר ברחנא, ייתכן שלשיעורי התחלואה הנמוכים יחסית בישראל יש קשר לתזונה או למבנה גנטי.

 

בניגוד לסרטן השד, הזוכה להתייחסות נרחבת בתקשורת, לסרטן הריאות מוקדשים רק 9% מהפרסומים בעיתונים. ייתכן שהסיבה לכך היא תוחלת החיים הקצרה יחסית של חולי סרטן הריאות. ברוב המקרים החולים מתים בתוך כשנה מגילוי המחלה.

 

 

:24/11/02 

 

נשים ועישון

 http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=233993&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

   

נשים מעשנות בגיל המעבר נמצאות בסיכון גבוה ללקות בדלקת מפרקים שגרונית, נוסף למחלות אחרות הקשורות בעישון. לפי ממצאיו של צוות חוקרים בראשות ד"ר קנת סאג מאוניברסיטת אלבמה בארצות הברית, הסיכון של מעשנות לחלות בדלקת מפרקים שגרונית כפול מזה של לא מעשנות. נשים שהפסיקו לעשן לפני כעשר שנים נמצאות בסיכון קטן במעט - פי 1.8 מהלא מעשנות. אלה שאינן מעשנות עשר שנים ויותר, אינן נמצאות בסיכון לחלות בדלקת מפרקים.

 

החוקרים אספו נתונים על 31,336 נשים בגיל 69-55, שהשתתפו בסקר בריאות הנשים של איווה שנמשך מ-1986. כל המשתתפות לא חלו בעבר בדלקת מפרקים. במעקב שנמשך כעשר שנים, התפתחה המחלה אצל 158 מהנבדקות. החוקרים טוענים כי הקשר בין התפתחות המחלה לעישון ברור, ובעקבות הממצאים הם ממליצים להוסיף את דלקת המפרקים השגרונית לרשימת המחלות הקשורות לעישון.

 

ד"ר יאיר מולד, מנהל היחידה לראומטולוגיה במרכז הרפואי רבין, אומר כי דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה שהסיבה לה אינה ידועה. במחלה זו רקמת המפרקים הופכת לדלקתית, כחלק מפעילות יתר של המערכת החיסונית. המחלה פוגעת בעיקר במפרקים הקטנים בידיים וברגליים, אבל גם מפרקים גדולים (כתף, ברך, עמוד שדרה) אינם חסינים. לעתים נפגעים גם איברים פנימיים, עובדה המשפיעה על תוחלת החיים של החולים.

 

שכיחותה של דלקת המפרקים השגרונית גבוהה יחסית למחלות דלקתיות ואוטו-אימוניות. 1% מהאוכלוסייה סובל מהמחלה והיא מופיעה בעיקר בקרב נשים צעירות יחסית, גילאי 50-20. לדברי ד"ר מולד, המחקר של ד"ר סאג ועמיתיו אמנם הצביע על קשר סטטיסטי בין דלקת מפרקים לעישון, אך אין הוכחות לקשר סיבתי בין השניים. עם זאת, ידוע כי אצל מעשנות מהלך המחלה קשה יותר. דלקת מפרקים אינה גורמת למוות, אך מרבית הלוקים במחלה מתים מטרשת עורקים, שבינה לבין עישון יש קשר ישיר.

 

 

אביטל ניצן 

תשעה חודשים בלי סיגריה?

 

08/10/03  מאת ניצן אביטל

 

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=347871&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

 

סיכון מוגבר לסרטן, שפה וחך שסועים, התנהגות בעייתית - אלה ואחרים מצטרפים לרשימת הנזקים שנשים הרות מעשנות עלולות לגרום לילדיהן. בהריון של תאומים הסיכון עוד גדל

 

הידיעה הברורה שהעישון מזיק לבריאות אינה מונעת מרבים מאוד להמשיך לעשן. אמנם שיעור הגברים המעשנים בארץ ירד בעשור האחרון מ-42% ל-28%, אך שיעור הנשים המעשנות בארץ עלה לכ-26% והוא נחשב לאחד השיעורים הגבוהים בעולם. נתון זה מדאיג בעיקר בגלל הקשר בין עישון בהריון ובין נזקים לעובר ולתינוק.

 

לדברי פרופ' יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, שיעור תמותת התינוקות (בארצות כמו ארה"ב וקנדה) גבוה פי שניים בקרב מעשנות מאשר בקרב נשים לא מעשנות: 4.9 לאלף לידות של לא מעשנות לעומת 9 לאלף בקרב נשים המעשנות אפילו פחות מעשר סיגריות ליום. חוקרים מהמרכז לגנטיקה אנושית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת בוסטון ובמרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת מינסוטה מצאו נוכחות של גורם מסרטן המיוחד לטבק (NNAL) במי השפיר של עוברים שאמהותיהם מעשנות. לדבריהם, זה המחקר הראשון שהוכיח נוכחות של גורם מסרטן בעוברים בתחילת ההריון. תוצאות המחקר התפרסמו בגיליון אפריל של "Prenatal Diagnosis". על פי פרופ' מילונסקי, נוכחות ה-NNAL במי השפיר של העובר מעוררת דאגה חמורה לטווח הארוך, לרבות חשש מסרטן במשך חייו של אותו ילוד.

 

לעישון בזמן ההריון יש קשר לשיעור גבוה של הפלות ספונטניות, משקל נמוך של העובר וכן שכיחות גבוהה של תסמונת מוות בעריסה. בנוסף לאלה, חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת דרום קליפורניה בלוס אנג'לס מצאו שלילדים שנחשפו לעישון בהיותם ברחם היו תפקודי ריאה נמוכים יותר, בעיקר של זרימת אוויר בדרכי הנשימה הקטנות, בגיל מאוחר בילדות, לעומת ילדים שאמותיהם לא עישנו במהלך ההריון.

 

ממצאי המחקר, שערך ד"ר פרנק גילילנד, התפרסמו בגיליון אפריל של הביטאון "Thorax". לדברי החוקרים, העובדה שהיו ילדים שנחשפו לעשן סיגריות גם בבית הובאה בחשבון ולא השפיעה על הממצאים. הם ציינו כי הירידה בתפקוד הריאות עלולה לגרום תחלואה בעתיד וסיכון מוגבר ללקות בסרטן הריאה וכן במחלות ריאה אחרות ובמחלות לב. מסקנתם חד משמעית: הפסיקו לעשן. במיוחד אמהות בגיל הפריון.

 

במחקר אחר, שהתפרסם בפברואר ב-"Plastic and Reconstructive Surgery", התברר כי עישון בהריון מעלה את הסיכון להולדת ילד עם שפה ו/או חך שסועים. חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בראשות ד"ר סטיבן בושמן מצאו שנשים המעשנות בהריון נתונות בסיכון של 50% עד 70% יותר מנשים לא מעשנות ללדת ילד עם עיוותים בפנים. לדברי החוקרים, הממצאים מבוססים על המחקר הרחב ביותר שנערך עד היום על שפה וחך שסועים ברחבי ארה"ב. שפה וחך שסועים הם המום המולד הרביעי בשכיחותו, המופיע אצל אחד מ-700 ילודים.

 

החוקרים בדקו את הנתונים של 3,891,494 לידות של תינוקות חיים שנאספו משנת 1996 ברחבי ארה"ב וכן שאלונים שמסרו רופאים ואחיות לאמהות בדבר אורח חייהן, השכלתן וההיסטוריה הרפואית שלהן. ל-2,207 תינוקות שנולדו במדינות שהיו בהן נתונים על עישון בהריון, היו שפה שסועה או חך שסוע או שניהם. ד"ר צ'אנג וד"ר בושמן בדקו באקראי מדגם מייצג של 4,414 תינוקות שנולדו ללא פגמים והשוו את הרגלי העישון של אמותיהם. הם מצאו כי כמות הסיגריות שנשים הרות עישנו השפיעה על הסיכון בהולדת ילד עם שפה או חך שסועים. אמהות שעישנו חצי קופסה או פחות ליום היו בסיכון של 50% מעל השיעור המקובל ללדת ילד עם עיוותים בפנים, בעוד שבקרב נשים שעישנו יותר מקופסה ליום הסיכון היה גבוה ב-78%. עוד התברר, כי בקרב תינוקות זכרים ותינוקות במשקל נמוך לנשים מעשנות היו יותר מקרים של שפה או חך שסועים. כך גם בקרב תינוקות שנולדו לאמהות מעשנות שהיו להן גם לחץ דם גבוה או סוכרת במשך ההריון, או שהיו ברמת השכלה פחותה מבית ספר תיכון.

 

לדברי החוקרים, המחקר מחזק את חשיבות הצורך בחינוך ובהסברה למניעת עישון בהריון. שני מחקרים נוספים מצאו שעישון בהריון משפיע על התנהגות שלילית בקרב תינוקות בני שנתיים וכי נשים מעשנות הנושאות ברחמן תאומים נתונות בסיכון גבוה בהרבה מאשר אלה הנושאות רק עובר אחד.

 

כדי לחקור את הקשר בין עישון אמהות ובעיות בהתנהגות בילדות בדקו ד"ר ג'ודית ברוק וחוקרים אחרים מבית הספר לרפואה הר סיני בניו יורק, שלושה מאפייני התנהגות בעייתיים: אימפולסיוויות, הסתכנות ומרדנות, שמניחים שהם יכולים לבשר בעתיד על קשיים בהתנהגות. החוקרים דיווחו כי אצל הילדים שאמותיהם עישנו היו רמות התנהגות שליליות פי ארבעה מאשר בקרב הילדים שאמותיהם לא עישנו. ההתנהגות השלילית הוחמרה גם בגלל יחסים לא קלים בין הילד לאם ובגלל שיטות משמעת כוחניות.

 

החוקרים אמרו כי להיקף העישון במשך ההריון או למתח הקשור בו היתה השפעה על התנהגות הילדים וכי הפחתה בעישון עשויה להוביל לשיפורה. הריון של תאומים הוא מלכתחילה בסיכון גבוה יותר מאשר הריון לעובר אחד. נשים מעשנות בהריון עם תאומים מסכנות בשיעור ניכר את בריאותם והתפתחותם של ילדיהן. חוקרים בראשות ד"ר הרולד פולק מאוניברסיטת מישיגן השוו נתונים משנת 1995 של 69,688 זוגות תאומים ו-297,841 יילודים יחידים שאמותיהם עישנו בתקופת ההריון. בקבוצת התאומים על כל אלף לידות היו 122.9 מקרים של משקל נמוך, 32.8 מקרים של משקל נמוך מאוד (פחות מ-1.5 ק"ג) ו-32.6 מקרים של לידה מוקדמת לאחר 33 שבועות של הריון. לעומת זאת, בקרב יילודים יחידים אף הם לאמהות מעשנות, על כל אלף לידות היו רק 55.3 מקרים של משקל נמוך, 4.3 מקרים של משקל נמוך מאוד ו-7.9 מקרים של לידה בשבוע ה-33.

 

המחקר פורסם בגיליון מארס של "American Journal of Public Health". החוקרים בדקו גם נתונים של תמותת תינוקות, אבל המספרים היו קטנים מכדי שישמשו גורם סטטיסטי. גם ד"ר פולק ציין את חשיבות הייעוץ נגד עישון ותוכניות גמילה. לדבריו, אין לגנות את האמהות על התנהגותן מפני שכמו הרגלים מגונים אחרים, גם מעישון קשה מאוד להיגמל. לדברי פרופ' אמיתי, הנזק העיקרי הנגרם לתינוק מעשן סיגריות נובע מניקוטין ופחמן חד חמצני (CO). הניקוטין גורם לאם ולתינוק האצת דופק ועלייה בלחץ הדם. תנועות הנשימה של העובר פוחתות ועורקי הרחם של האם מתכווצים, מה שמפחית את אספקת דם לעובר. הפחמן החד חמצני גורם מחסור בחמצן לאם ולעובר. נזק נוסף גורמים חומרים כימיים, שרבים מהם הוכחו כמסרטנים. פרופ' אמיתי הוסיף כי שר הבריאות, שלמה בניזרי, הקים ועדה ציבורית בראשות השופט אלון גילון שתבדוק את הדרכים לצמצום נזקי העישון. משרד הבריאות מתכוון לערוך סקר נרחב בתחנות טיפת חלב כדי לבחון את הרגלי העישון של נשים הרות בארץ. 

 

מעשנים ומתקמטים

מאת נטע זך

  16:04 23/02/03   

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=265931&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

   

לא רק סרטן ריאות, התקפי לב, שבץ ורעות חולות אחרות גורם העישון: הוא גם מזיק לעור, במיוחד לעור הפנים. צריכת סיגריות, מתברר, מובילה לסדרה של פגיעות בעור הפנים, תופעה המכונה "פני מעשן".

 

העישון משפיע על העור בכמה מישורים: ראשית, הוא גורם לעור להיות צהבהב בגלל ספיגת החומר הרעיל עטרן מהסיגריה. שנית, בטווח הארוך עישון מגביר את הסיכון לסרטן בשפתיים בפרט, לסרטן העור בכלל ומגדיל את הסיכון להתפשטות הסרטן בשאר הגוף. כמו כן משפיע העישון על מצב העור ותורם להזדקנותו.

 

תופעת "פני המעשן", מסביר ד"ר בן עמי סלע מהמכון לכימיה פתולוגית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, תוארה לראשונה ב-1856 כ"גון פנים חיוור וצהבהב עם ריבוי קמטים".

 

בשנים שאחרי כן הוגדרה התופעה במדדים אובייקטיוויים - התקמטות, הצטמקות העור, נטייה לגון עור אפרפר עם פיגמנטציה, גודש דם. מעשנים סבלו לפחות מאחד מסימנים אלה פי 7.75 יותר מאשר לא מעשנים. בבדיקת אזור הצדע שליד העיניים, המועד להתקמטות, התברר כי עורם של מעשנים כבדים נטה להתקמט בטרם עת פי 4.7 יותר מזה של לא מעשנים. בקרב נשים נזקו של העישון היה בולט עוד יותר מאשר אצל גברים.

 

ממה נובעים נזקים אלו? ראשית, העור זוכה בגמישותו בפעולתו של חלבון בעור הנקרא אלסטין. סיגריות מכילות חומר רעיל ושמו חומצה ציאנית, המעודד פירוק של אלסטין. בדיקת עור מחלק פנימי של הזרוע העליונה בגברים בעלי 42 "שנות חפיסה" (שעישנו בחייהם כמות סיגריות השווה לחפיסה ליום במשך 42 שנה, גם אם בפועל ייתכן שעישנו שתי חפיסות ביום במשך 21 שנים) העלתה כי סיבי העור היו רחבים ומדוללים פי שניים בקרב מעשנים לעומת לא מעשנים. בבדיקות מיקרוסקופיות התברר כי חלקים רבים מחלבוני האלסטין בעור היו שבורים והרוסים.

 

שנית, עישון מאיץ את פעילותם של חומרים, הנמצאים בגוף באופן טבעי ואשר מטרתם לפרק חלבונים. כאשר פעילותם מוגברת על ידי עישון, הם מפרקים חלבוני אלסטין וגם חלבוני קולגן האחראים לגמישות העור וגורמים להתבלותו המהירה.

 

"גם אם יש סיבות בריאותיות טובות וחשובות בהרבה להפסיק לעשן", אומר ד"ר סלע, "הרי עישון מזיק גם מסיבות קוסמטיות, ואם דווקא מסיבה זו אנשים יחליטו להפסיק לעשן, מה טוב".

 

 

די לנסיגה

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=278510&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

  מאת גילי פן 12:44 30/03/03 

  רק אדם אחד מעשרה אינו סובל מדלקת חניכיים. אצל רבים היא אף מתפתחת למחלת חניכיים, מחלה זיהומית שהזנחתה עלולה להביא לנסיגת החניכיים ולאיבוד שיניים

   

דלקת חניכיים שטחית היא נחלתו של רוב מכריע באוכלוסייה: יותר מ-90% לוקים בה. כרבע מהם יסבלו מפריודנטיטיס - מחלת חניכיים. ככלל, מחלת החניכיים שכיחה יותר בקרב אנשים מעל גיל 30. במקרים נדירים, בעיקר אצל אנשים הרגישים יותר מבחינה גנטית, יכולה המחלה להתפתח כבר בגיל העשרה.

 

מדובר במחלה זיהומית, שגורמים חיידקים המצטברים סביב השיניים. הם מפרישים רעלנים ואנזימים שהורסים את הרקמות התומכות ואת רקמת העצם סביב השן. הזנחת המחלה עלולה להביא לנסיגת חניכיים, לתנודה של השיניים ולנשירתן או להתפתחות זיהומים אקוטיים המחייבים את עקירת השן.

 

יש מחלות חניכיים אגרסיוויות המתקדמות מהר, ויש כרוניות, המתקדמות באטיות. פרופ' ליאור שפירא, מומחה לרפואת חניכיים ממחלקת פריודונטיה בבית החולים הדסה, מסביר כי שילוב של גורמי סיכון סביבתיים וגנטיים משפיע על התפתחותה של מחלת החניכיים ועל אופיה.

 

עישון הוא גורם סיכון דומיננטי. במחקרים התברר כי מי שמעשן נתון בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת חניכיים. וככל שאדם מעשן יותר, כך הסיכוי שלו להירפא ממחלת החניכיים נמוך יותר. גם המצב הנפשי הוא גורם סיכון. במחקרים נמצא כי מצב דחק (stress) מעודד את התקדמות המחלה.

 

בשלבים הראשונים להתפתחות דלקת החניכיים אין כמעט כאבים ולכן קשה מאוד לזהותה. בין הסימנים המעידים על הדלקת: דימום בעת צחצוח השיניים, נפיחות ואודם של הפה וריח רע. בשלבים מתקדמים יותר של הדלקת הסימנים יכולים להיות תנודה של השיניים, היווצרות רווחים ביניהן ונסיגה של החניכיים, כך שצוואר השן חשוף יותר והשיניים נראות ארוכות יותר (נסיגת חניכיים לא תמיד מעידה על מחלת חניכיים, היא יכולה גם לנבוע מצחצוח חזק מדי של השיניים).

 

על חידושים בתחום הטיפול בחניכיים מצביע ד"ר זיו מזור, מומחה למחלות חניכיים ויו"ר האיגוד הישראלי לפריודונטיה. קיימות בשוק תרופות שניתנות בצורת כדורים, המסייעות לעיכוב המחלה. למשל פריאוסטט (Periostat), תרופה שמורכבת מסוג של אנטיביוטיקה, המעכבת את פעילות האנזימים שהורסים את העצם התומכת בשן. אמצעי אחר הוא תכשירים אנטיבקטריאליים, המוחדרים לכיסים שנוצרים לעתים בין השיניים לחניכיים, אשר בתוכם מצטברים חיידקים שאי אפשר לנקות בניקוי רגיל. למשל, פריוצ'יפ (perio-chip) - שבב המוחדר לכיסים הדלקתיים ומשחרר באטיות חומר אנטיבקטריאלי שמאפשר לשמור על סביבה נקייה למשך שלושה חודשים. השבב מתכלה מעצמו ואין צורך להוציאו.

 

"בשלבים מתקדמים יותר של מחלת החניכיים", מסביר ד"ר מזור, "כשהכיסים הדלקתיים עמוקים יותר, אין די בטיפולים שציינתי, ויש צורך בהתערבות כירורגית, המאפשרת להגיע אל הכיסים העמוקים ולנקותם מבפנים". את הטיפולים הכירורגיים עושה הפריודונט ולא רופא השיניים הכללי.

 

חידושים של השנים האחרונות מנסים לתת מענה לא רק לניקוי הכיסים הדלקתיים, אלא גם לשחזור הרקמות שאבדו, כדי ליצור מנגנון תמיכה חדש הכולל עצם חדשה סביב השן. טיפולי הצמחה מחדש (רגנרציה) של העצם נעשים על ידי הוספת אבקת עצם של האדם עצמו, של תורם או של בעל חיים אחר. אפשרות שנייה היא החדרת חומר שנקרא Emdogain (המופק מעוברים של חזירים), שמושך תאי עצם אל אזור השן ומאפשר בנייה מחדש של עצם ורקמת אחיזה סביב השן.

 

וישנה גם השתלת חניכיים. בתהליך זה לוקחים רקמת חניכיים מאזור אחד בפה, בדרך כלל מהחלק הפנימי של החיך, ומשתילים אותו באזורים אחרים בפה שחסרה בהם רקמת חניכיים. הרקמה מתאחה באזור החסר ונהפכת לחלק בלתי נפרד מהחניכיים.

 

במקרה של שיניים שנשרו בעקבות מחלת חניכיים, הפתרון שקיים, מלבד שימוש בשיניים תותבות, הוא שתלים דנטליים. זהו בורג עשוי טיטניום המוחדר לעצם הלסת ומשמש עוגן לבניית שיניים קבועות. אלא שבמקרים רבים, כתוצאה מדלקת חניכיים ממושכת, אין די עצם להחדיר את השתלים הדנטליים ולכן יש צורך בהשתלת עצם מקדימה. כשחסרה רק מעט עצם, אפשר להעביר עצם מאזור סמוך או להחדיר חומרים מושכי תאי עצם שהוזכרו לעיל. כשחסרה כמות גדולה יותר של עצם, יש צורך בהעברה מאזור אחר בגוף, למשל מעצם האגן. עד לפני כמה שנים, היה צריך לחכות לפחות שישה חדשים לאחר פרוצדורה מסוג זה, עד שהעצם תיהפך לחלק בלתי נפרד מעצם הלסת ותתאפשר החדרת השתלים הדנטליים. שיטה חדשה מאפשרת זירוז התהליך דרך שימוש בפקטורי גדילה - חומרים המצויים בטסיות הדם (חלקיקים שאחראים על מנגנון קרישת הדם) - שמזרזים תהליכי ריפוי. בשיטה זו לוקחים דגימה מדמו של המטופל ומגדילים את כמות הטסיות שמוסיפים לאזור הניתוח. בדרך זו מזרזים את הצמיחה מחדש של העצם. הודות לשיטה חדשנית זו, משך הזמן מהרגע שמשתילים את העצם ועד שאפשר להחדיר את השתלים הדנטליים - התקצר במידה ניכרת.

 

בתהליך זה של הוספת עצם יש צורך בהחדרת ממברנה שתבודד בין העצם שהוספה לבין רקמת החניכיים. ממברנה זו מונעת מרקמת החניכיים לגדול לאזור שבו מעוניינים להצמיח עצם חדשה. עד לפני כמה שנים היה צורך לנתח ולהוציא את הממברנה בסיום התהליך. חידוש נוסף של השנים האחרונות הוא ממברנות העשויות מחומר נספג (בדרך כלל קולגן), שלא צריך להוציאן. אחת הממברנות, "אוסיקס", היא פיתוח ישראלי, והיתרון שלה שאינה נספגת מהר מדי.

 

  זרע מעושן

 26/07/04 

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=456325&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

  בנים לאמהות שעישנו במהלך ההריון יותר מעשר סיגריות ביום עלולים לסבול מאיכות זרע ירודה. כך מצא צוות חוקרים מדנמרק, שבה שיעור הנשים המעשנות הוא הגבוה ביותר באירופה.

 

במחקר שפורסם במאי השנה ב-Epidemiology נטען שבמהלך חמישה העשורים האחרונים חלה ירידה בצפיפות הזרע אצל הגברים בדנמרק. כדי לבדוק את הקשר בין עישון בהריון ואיכות הזרע אספו החוקרים דגימות זרע טרי ובדיקות דם מ-316 גברים. 265 אמהות מילאו שאלונים על הרגלי החשיפה לעישון. במחקר, שבוצע בין נובמבר 1999 למאי 2000, נמצא (לאחר התאמות לגיל, מצב עישון נוכחי ומשתנים אחרים) שבנים לנשים שעישנו פחות מעשר סיגריות ליום סבלו מצפיפות זרע נמוכה ב-48% בהשוואה לגברים שאמהותיהם לא עישנו. ואילו בנים לאמהות שעישנו יותר מעשר סיגריות סבלו גם מפגיעה בהורמוני המין המיוצרים באשכים והאחראים להתפתחות תאי המין.

  החוקרים מאמינים שעישון בהריון תורם לירידה בכמות הזרע ועל כן יכול להסביר את ההבדלים באיכות הזרע במקומות שונים בעולם.  

מחקר: ירידה של 30% באיכות הזרע

 

המחקר המקיף ביותר שנערך בישראל תולה את הירידה באורח החיים המערבי ובלחצים המופעלים על הגבר הירושלמי

 

מחקר חדש, שהתפרסם לאחרונה, קובע שאיכות הזרע אצל גברים ירושלמים ירדה בעשור האחרון בשיעור של כ-30%.

 

אם תימשך מגמה זו, פוטנציאל הפוריות בבירה עלול לרדת ומספר הזוגות שיפנו לטיפולי פוריות יעלה. במחקר, המקיף והגדול ביותר שנעשה בישראל, נבדקו 2,683 גברים ירושלמים, שהגיעו למרפאת הפוריות של בית החולים "ביקור חולים" בעיר. המחקר נערך בין השנים 1990-2000.

 

מהמחקר עולה כי הסיבות לירידה באיכות הזרע קשורות ככל הנראה במאפיינים של אורח החיים המערבי, הכולל עישון, צריכת יתר של אלכוהול וסמים ונוכחות רעלנים סביבתיים כמו חומרי הדברה במזון. חלק גדול מחומרים אלו הם דמויי הורמונים, המשפיעים על איכות הזרע. סיבה נוספת לירידה באיכות הזרע קשורה ללחץ הנפשי - הנובע מהמצב הביטחוני ומקשיים כלכליים - המופעל על גברים בישראל בכלל, ובירושלים בפרט.

 

במחקר צוין עוד, כי ירידה הדרגתית באיכות הזרע נצפתה גם במדינות רבות בעולם המערבי, הן באירופה והן בארה"ב.

מאת עתי"ם

  בהשפעת הסם, הזרעים שוחים מהר מדי

 

תאי הזרע של גברים המעשנים מריחואנה בכמויות גדולות ובאופן קבוע מכלים את חייהם מוקדם מדי, דבר שעלול למנוע הפריה - כך דיווחו שלשום חוקרים מאוניברסיטת ניו יורק בבאפלו, הטוענים כי מחקרם הוא הראשון שבודק את דפוסי השחייה של זרעים אצל מעשני מריחואנה.

 

"כדי לחדור לביצית על הזרע להגביר את הפעילות של השוטון ברגע המתאים", אמר לייני ברקמן, ראש צוות החוקרים. "עישון מריחואנה מפריע לתהליך הטבעי וגורם לכך שהתזמון של פעילות הזרעים הוא לקוי לחלוטין. הזרע שוחה מהר מדי ומכלה את חייו עוד לפני שהוא מגיע לביצית".

 

במחקר נבדקו 22 גברים המעשנים מריחואנה באופן קבוע ובתדירות של 14 פעמים בשבוע בממוצע. בנוסף להם נבדקו 59 גברים שאינם מעשנים. "אנחנו לא יודעים בדיוק מדוע משתנה התפקוד של הזרע אצל מעשני מריחואנה", אמר ברקמן. "יש שתי אפשרויות: או שה-THC, החומר הפעיל במריחואנה, משבש את התזמון של פעילות הזרע בצורה ישירה, או שהוא משבש מנגנון טבעי המעכב את תאי הזרע. יהיה ההסבר אשר יהיה, מה שברור הוא שהם שוחים מהר מדי".

 

שירות הארץ 

 

העישון - גורם מכריע לעוני במדינות מתפתחות

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtSR.jhtml?itemNo=433789&nl=28_07&objNo=56978&returnParam=Y

   

בדו"ח לרגל "יום ללא עישון" חושף ארגון הבריאות העולמי הנזק הכלכלי מהתופעה

 

 

מנילה (סי"ג). העישון מדרדר מיליוני אנשים לעוני מדי שנה - כך קבע אתמול ארגון הבריאות העולמי בדו"ח לרגל "היום הבינלאומי ללא עישון". "העישון גורם אובדן הכנסות, ירידה בתפוקה, מחלות ומוות, ובכך מחריף את העוני העולמי. בשביל העניים, כסף שיוצא על טבק לא יוצא על דברים חיוניים כמזון, דיור, חינוך ובריאות", פורסם בהודעת הארגון.

 

לרגל היום המיוחד, ערך הארגון מחקר בשלושה מחוזות בווייטנאם, וחשף תוצאות מפתיעות: על פי המחקר, ההוצאות על עישון במחוזות אלה גדולות פי 3.6 מההוצאות על חינוך, פי 2.5 מההוצאות על ביגוד ופי 1.9 מההוצאות על טיפולים רפואיים.

 

על פי הארגון, "העישון גורם הפסדים למדינות שלמות, בעיקר בשל המחלות שהוא גורר: המדינות נאלצות לשלם יותר על טיפולים רפואיים, ובמקביל לספוג את הפגיעה בייצור שגורמות המחלות והמוות המוקדם". הארגון מציין כי במדינות האוקיינוס השקט גורם הטבק כ-18% ממקרי הנכות והמחלות הקשות. במדינות מתפתחות באסיה, טוען הארגון, צפוי לעלות שיעור מקרי המוות שנגרמו מעישון פי ארבעה עד 2030, לעומת עלייה צפויה של 50% במדינות מפותחות. כבר עתה מהווים תושבי המדינות המתפתחות 84% מהמעשנים בעולם.

 

ארגון הבריאות העולמי דוחה את טענותיהם של אנשי תעשיית הטבק, כי הם תורמים לכלכלה במדינות המתפתחות באמצעות יצירת מקומות עבודה חדשים והכנסה ממסים. "תרומתה של תעשיית הטבק לכלכלה מתבטלת בצל הפגיעה בכוח הקנייה, בבריאות הציבור ובאיכות הסביבה", טוען הארגון, ומציין גם כי רוב בעלי שדות הטבק מעדיפים להעסיק ילדים בשל משכורתם הנמוכה, ובכך מונעים מהם את האפשרות לחינוך. הארגון קרא למדינות העולם לאשרר את אמנת האו"ם שמטרתה פיקוח על צריכת הטבק.

 

העישון גורם למותם של כ-5 מיליון בני אדם מדי שנה. על פי התחזיות, צפוי מספר המעשנים לעלות מ-1.3 מיליארד כיום, לכ-1.7 מיליארד ב-2025.

 

מאתמול: איסור עישון גם בנורווגיה

 

אוסלו (רויטרס). נורווגיה היא המדינה השנייה בעולם (אחרי אירלנד) שבה ייאכף איסור על עישון בברים ובמסעדות, ואמש בחצות כיבו המבלים והסועדים את הסיגריות האחרונות שלהם. סקרים הוכיחו כי החוק, בדומה להגבלות שהוטלו באירלנד ב-29 במארס, זוכה לתמיכה רחבה על אף חששות בעלי המסעדות והברים מפני פגיעה בעסקים.

 

החלת החוק הנורווגי נדחתה מ-1 בינואר מתוך התחשבות במעשנים, שהיו נדרשים לצאת החוצה לכפורכדי להדליק סיגריה. ההנחה היא שבקיץ יהיה קל יותר לאכוף את החוק. על בעלי הברים והמסעדות יוטלו קנסות כבדים, אם לא יאכפו את החוק. כמעט 30% מתושבי נורווגיה הבוגרים מעשנים (ראו טבלה).