האם המלחמה בעישון היא מלחמה אבודה?

במדינות רבות בעולם, בעיקר בארצות-הברית, מתנהלת "מלחמה" בלתי פוסקת בעישון ובמעשנים: בפרלמנטים ובמועצות מקומיות נחקקים חוקים נגד העישון, המגבילים אותו במקומות ציבוריים ובמקומות העבודה, והמעשנים מרגישים שהם נרדפים ומנוּדִים (מוּרְחָקִים מֵהחֶבְרָה). פעולות חינוכיות נערכות בבתי-הספר ובאמצעי התקשורת - אך "זוהי מלחמה אבודה", כך טוען ד"ר ריצ'ארד רסטק, נוירולוג ופסיכיאטר אמריקני. "האמת הפשוטה היא, שתופעת העישון הייתה ותהיה תמיד, משום שהעישון גורם למעשנים סיפוק והנאה באמצעות חלק מסוּיָם במוח. כל הניסיונות לחסל אותו, או לחוקק חוקים נגדו נועדו לכישלון, מכיוון שלעולם לא נוכל לשנות את הפיזיולוגיה של האדם".

 העישון שרד (הצליח להתקיים) במשך מאות שנים למרות ניסיונות אכזריים להפסיק אותו. כבר במאה ה- 17 ברוסיה ניתנו עונשים כבדים למעשנים, כמו חיתוך שפתיים, מכות קשות, גירוש מהעיר, ועוד. אולם, כל מי שהיה ברוסיה בזמן האחרון, יודע שהעונשים האלה לא ממש עזרו. לפני 400 שנה קבע ג'יימס הראשון, מלך אנגליה, ש"העישון מגעיל ודוחה, מזיק למוח ומסוכן לבריאות".

 מדוע, אם-כן, בכל-זאת אנשים ממשיכים לעשן?

 התשובה המקובלת היא, שעישון הוא התמכרות. זה בהחלט נכון לגבי "מעשנים כבדים", אלא שתשובה זו היא שטחית. בדיקה מעמיקה יותר מגלה, שמוח האדם מכיל קוֹלְטָנִים (רֶצֶפְּטוֹרִים) של ניקוטין. הניקוטין הוא הכימיקל שאחראי להשפעת הטבק על המעשנים. הוא פועל על העצבים, מֵאֵט (גורם לפעולה איטית) את זרימת הדם למוח, ולכן הוא יוצר תחושה של רגיעה. ייתכן מאוד, שזהו ההסבר הפיסיולוגי לכך, שהמעשנים זקוקים לסיגריה כדי "להרגיע את העצבים".

 לאחרונה, מצאו חוקרי מוח הוכחות חדשות להשפעות החיוביות של הניקוטין. על-פי התוצאות של מספר מחקרים הניקוטין משפר את הזיכרון, את הריכוז ואת כושר הלמידה, ובנוסף לכך הוא מספק הגנה מפני הנזקים של מחלות אלצהיימר ופרקינסון.  

ההמלצה היא, אם כך, שכולם צריכים להתחיל לעשן? - "בהחלט לא", אומר ד"ר רסטק. "אני עצמי אינני מעשן, ואינני ממליץ על עישון. הנזק שגורם העישון לריאות ולאיברים אחרים עולה בהרבה על היתרונות שלו. נזקיו של העישון אינם מסתכמים רק בסרטן הריאה. העישון גורם לנזקים כבדים לכלי הדם וללב. הוא גם פוגע בדרכי הנשימה, ועלול לגרום לאימפוטנציה ולהאצת (מהירות) הזדקנות העור. אולם ההשפעה החיובית של הניקוטין על המוח 'מבטיחה', שכל הניסיונות להפסיק את העישון לא יצליחו. עבור חלק גדול מהמעשנים הניקוטין הוא צורך שחזק מהם, והם אינם יכולים להיגמל (להפסיק) מההרגל הזה. לכן, במקום לחוקק חוקים ולתת עונשים למעשנים, עדיף להשקיע כסף וכוח אדם במחקרים, שמטרתם לפתח או למצוא חומרים חלופיים (אלטרנטיביים) לניקוטין. חומרים, שיכולים לספק את היתרונות של הניקוטין - בלי החסרונות שלו."          

 www.education.gov.il/ adult-education/download/test41.doc