מי טרפד את שחרורו של פולארד?

 

מי טרפד את שחרורו של פולארד? 08:59, 6 יוני 2004 / י"ז בסיון תשס"ד

ערוץ 7

בעקבות התפטרותו של ראש ה CIA ג'ורג' טנט, מתפרסם ראיון עם מלקולם הונליין סגן יו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארה"ב. בראיון ל JTA אומר הונליין כי טנט לא איים להתפטר אם פולארד ישוחרר.  ג'ורג' טנט ראש ה CIA התפטר ביום רביעי מתפקיד בו כיהן משנת 97 . הוא ציין כי הנימוק להתפטרותו הוא "סיבות אישיות". ביום חמישי פרסם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הודעה על התפטרותו של טנט תוך ציון עבודתו המצויינת והבעת צער על התפטרותו.

כתבת INN רותי אברהם מוסרת כי עפ"י כתבה ב JTA טנט וסוכנות הביון שבראשה עמד, היו נתונים לביקורת על כך שארה"ב יצאה למלחמה בעירק בהסתמך על מידע מודיעיני שמסר ה CIA ולפיו בידי עירק נשק להשמדה המונית. מתיו ברגר כתב jta מציין כי לטנט היה גם תפקיד מכריע בסכסוך ישראלי פלשתיני, בעיקר זכורה התכנית הקרויה על שמו "תכנית טנט", שנועדה להביא את "הצדדים" למו"מ. אהרון מילר בעבר יועצם של 6 מזכירי מדינה בנושא הישראלי ערבי אמר כי טנט השכיל לטעת בערביי הרשות אמון. הם העריכו את מעורבותו של ה CIA בשטח ואת תרומתו לתשתית "הבטחונית" ברשות, אמר מילר.

דני איילון שגריר ישראל בארה"ב ומי שהיה חבר בצוות המו"מ להסכם וואי אמר כי טנט היה מתווך טוב "הוגן בעל סגנון ובעל אישיות כובשת".טנט , מוסיף ברגר, חש עצמו מחוייב לבטחונה של ישראל ואף פעל לשפר את הקשרים שבין ארגון המודיעין האמריקני לזה הישראלי. דני איילון ציין עוד כי "אנו רואים בו ידיד טוב ואמיתי של ישראל". לדבריו טנט השתתף בשנה שעברה בסעודת ראש השנה בשגרירות בלווית רעייתו.

ברגר מציין עם זאת כי מעורבותו של טנט בפרשת פולארד שנויה במחלוקת. כזכור נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון הסכים לשחרר את פולארד כחלק מהסכם וואי. אבל הדבר עורר את התנגדותו של טנט שטען כי מעשה זה אינו מקובל על קהילית המודיעין האמריקנית. ברגר הוסיף כי עפ"י "דיווחים מסוימים" טנט אף איים בהתפטרות מיידית ומשום כך קלינטון חזר בו מהתחייבותו לשחרר את פולארד. עתה עפ"י כתבתו של ברגר מתגלה תמונה מעט שונה. מלקולם הונליין סגן יו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארה"ב אומר בראיון לברגר כי טנט הכחיש את הפרסומים בדבר איומיו להתפטר. "לאחר הפרסומים בדבר האיומים שלו להתפטר, התקשר אלי טנט", אמר הונליין ו"בדמעות הכחיש את כל הענין"."הוא היה נרגש ומדוכדך" הוסיף הונליין "ואמר כי זו אינה דרכו". ו"אכן מנסיוננו", ממשיך הונליין "הוא באמת אינו פועל כך".

כתבתנו מוסיפה כי אם טנט אינו זה שטרפד את שחרורו של פולארד נותרה פתוחה השאלה: מי לא היה מעונין בשחרורו? האם מאן דהוא מהצד האמריקני או מהמשלחת הישראלית?

 

 

תגובה

לא מאמין לקלינטון ולא מאמין לנתניהו

 

הידיעה באמת מחדשת עבורי.

מדוע הונליין מגלה לנו את זה רק עכשיו?

ישנן שתי אפשרויות: או שטנט לא דיבר אמת כשאמר שלא איים בהתפטרות, או שקלינטון שקרן.

שתי האפשרויות סבירות באותה מידה אם כי זה שקלינטון שקרן יש כך קבלות (ראה מוניקה לוינסקי).

אם לא טנט היה זה שהתנגד בממשל, אז מי באמת הוביל את ההתנגדות? התובע הכללי אשקרופט, אולי?

קיימת אפשרות נוספת, קצת קיצונית: יתכן שנתניהו הוא שאינו דובר אמת, וצודק אולי קלינטון שאמר כי מעולם לא הסכים על שחרור פולארד, אלא אמר שיבדוק את האפשרות. אולי נתניהו לא בדיוק תבע את השחרור (לכל היותר הזכיר את האפשרות).

לאפשרות זאת ישנה עדות מחזקת של פעיל פוליטי שהיה (ועדין) מקורב לעוזרים של נתניהו מאותה תקופה. לדבריו, כל האינפורמציה לגבי טיפול נתניהו בבקשת השחרור של פולארד בפסגת וואי היא ברווז עיתונאי של עוזריו של נתניהו.

אני למשל, מעולם לא שמעתי מנתניהו בעצמו על חלקו האמיתי בפרשה והאם קלינטון באמת הפר את הבטחתו בפסגת וואי.

 

חיים חרמון