יפרשת פולארד: דיון מחודש ייערך בחודשים הקרובים



פולארד, המרצה מאסר עולם, הורשע בהעברת סודות צבאיים מארצות הברית לישראל לפני 18 שנים. בחודש ינואר האחרון פנה פולארד לבית המשפט לערעורים בבקשה שיבטל החלטה קודמת של בית משפט פדרלי, ויאפשר לו לערער על עונשו. בית המשפט קיבל את בקשת פולארד ודיון נוסף בפרשה ייערך בעוד חודשים ספורים 
יצחק בן-חורין, וושינגטון 



בית משפט בארצות הברית נעתר אמש (יום ה') לבקשת המרגל הישראלי, ג'ונתן פולארד , לערער פעם נוספת על מאסר העולם שהוטל עליו. 


כתוצאה מהחלטת בית המשפט, ייערך דיון בעניינו של פולארד בעוד מספר חודשים. 


פולארד, שהורשע בריגול לטובת ישראל ונידון למאסר עולם, פנה לבית המשפט המחוזי לערעורים בוושינגטון, בבקשה שיבטל החלטה של בית המשפט הפדרלי. זאת לאחר שבחודש נובמבר דחה שופט פדרלי את עתירתו לפתוח מחדש את משפטו ולבטל את עונש המאסר שנגזר עליו לפני 16 שנה. 


עורכי דינו של פולארד טענו בערעור, שהשופט הפדרלי, תומאס הוגאן, החליט לדחות את העתירה, מבלי לדון בטיעונים, בנימוק שפולארד חיכה זמן רב מידי לפני שהגיש את עתירתו. 


פולארד הורשע בהעברת סודות צבאיים מארה"ב לפני 18 שנה ועורכי דינו הציגו בפני השופטים מסמכים חסויים וביקשו לערער על ההרשעה במשפט חוזר. תומאס הוגאן, שעמד בראש הרכב השופטים, דחה את הבקשה וציין כי "קיים סיכוי קטן שהנשיא האמריקני יחון את פולארד על מעשיו". 


בשנים האחרונות טוען פולארד, בן 49, שעורכי דינו לא יצגו אותו כראוי ולא הגישו ערעור במועד. בשלב מסויים הוא האשים את ממשלת ישראל בקשירת קשר למנוע את יציאתו לחופשי. 


הנשיא האמריקני הקודם, ביל קלינטון, שקל לחון את פולארד כחלק מהסכם הביניים באחוזת וואי ב-1996, אבל קלינטון חזר בו בלחץ של ראשי המודיעין 
האמריקני, לרבות איום התפטרות של ראש ה-CIA, ג'ורג' טנט. 


ג'ונתן פולארד היה אנליסט בשירות המודיעין של חיל הים האמריקני. באמצע שנות ה- 80 גילה כי נמנע מישראל מידע החיוני לביטחונה על ידי בת בריתה, ארצות הברית. פולארד מסר את החומר המסווג לישראל ונתפס. הוא מעולם לא הועמד למשפט. כדי לחסוך מבוכה לממשלת ישראל - נכנע לעסקת טיעון שהוצעה לו. פולארד טען כי שיתף פעולה עם התביעה, אולם בית המשפט לא קיבל את העסקה וגזר עליו מאסר עולם עם המלצה שלא לשחררו לעולם. 


(11.06.04,
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2930324,00.html


----------
דיון טכני בפרשת פולארד יתקיים בבימ"ש מחוזי בארה"ב
15/8/03
Hermon, י"ז אב התשס"ג 
בעוד כשבועיים וחצי יערך דיון בתיקו של פולארד בביהמ"ש המחוזי בוושינגטון. לכאורה מדובר בבשורה משמחת אך מתברר שמדובר בהליך טכני שלא יכול להניב תוצאות בכלל (ושחרור בפרט). הפרטים כפי שסוכמו מתוך הידיעות בנושא וראיון שנערך עם אסתר פולארד מובאים לפניכם. 

ליונתן פולארד נקבעה ישיבה בבית המשפט המחוזי בוושינגטון אצל השופט תומאס הוגן. זה עדיין רק שלב הטעונים המקדמיים לעתירה שהגישו שני עורכי דינו של פולארד, ג'ק סמלמן ואליוט לאוור מניו-יורק, עוד בשנת 2000. בעתירה ביקשו עורכי הדין להשיב על שתי שאלות (שלאחריהן אולי תינתן להם האפשרות לבקש משפט חוזר ו/או חנינה): 

1. השאלה הראשונה עליה יצטרך בית המשפט להשיב היא האם תינתן לשני עורכי דינו של פולארד (שיש להם סיווג ביטחוני גבוה מטעם ממשלת ארה"ב) האפשרות, לעיין בתצהירו הסודי של שר ההגנה לשעבר מר כספר ויינברגר, יחד עם 20 המסמכים הנלווים לתצהיר, וזאת כדי לאפשר להגנה יכולת הוגנת לטעון בעד משפט חוזר או חנינה לפולארד. בתצהיר טוען ויינברגר כי פולארד גרם את הנזק הגדול ביותר לאינטרסים של ארה"ב ומבקש לגזור על פולארד עונש של מאסר עולם ללא אפשרות חנינה- למרות הסכם הטיעון שנערך בין פולארד לתביעה. (בראיון שנערך לווינברגר לפני כשלוש שנים נשאל על מקרה פולארד. תשובתו היתה כי העבירות שעבר פולארד הן שוליות יחסית והמקרה נופח לממדים הרבה יותר גדולים מהמשקל האמיתי שלו. כנשאל מדוע זה כך, השיב ויינברגר כי אינו יודע למה). 

2. השאלה השניה היא, האם פולארד לא זכה למשפט הוגן לנוכח הייצוג השערורייתי ע"י עורך דינו הראשון של פולארד מר ריצ'ארד היביי. אותו עורך דין נכשל בסדרה של פעולות רוטיניות טכניות אשר גרמו לפולארד לקבל מאסר עולם בלי שהיה לו האפשרות להתגונן. עו"ד היביי נכשל בראשונה לאחר שלא התנגד כאשר התביעה הפרה את הסכם הטיעון ודרשה מאסר עולם. הוא נכשל בשנית כאשר לא ביקש להעלות את ויינברגר לדוכן העדים בנושא התצהיר הסודי שהגיש לשופט. והוא נכשל פעם שלישית כאשר לא טרח להגיש ערעור על גזר הדין השערורייתי במהלך 10 הימים שבו ניתן היה להגיש את הערעור. 

כל הניסיונות הרבים עד כה, של עורכי דינו של פולארד לערער, עלו בתוהו בגלל הכשל הטכני להגיש את הערעור בתוך אותם עשרת הימים. 

שופט בית המשפט המחוזי התבקש בשלב מוקדם זה רק לקבוע האם ייתן לפולארד צ'אנס נוסף למשפט חוזר ולעיין במסמכים שהביאו לעונש החמור. 

מאחר והדיון הוא טכני בעיקרו, הגישו הצדדים את טיעוניהם בכתב עוד באוגוסט 2001, אולם לנוכח הליך של תיקון טכני לטיעונים ע"י התביעה, ביקש השופט לערוך דיון נוסף בשני לספטמבר 2003 (שלוש שנים מהגשת הבקשה) והפעם רק בע"פ. לצדדים תינתן 30 דקות בדיוק לטעון את טיעוניהם כאשר לעורכי דינו של פולארד תהיה זכות תשובה במשך 10 דקות נוספות. 

למרות שפולארד אינו צד בדיון הטכני הזה ואינו אמור להעיד, ביקש השופט כי פולארד (ואסתר) יהיה נוכח בדיון. מצב זה הנו בעייתי בגלל המרחק של 6 שעות נסיעה (או שעה טיסה) מהכלא ולנוכח מצבו הבריאותי הרופף של פולארד. 

הבעיה היא כי הדיון המקדמי הזה, הנמשך לאורך שנים, מונע כל פעולה משפטית אחרת, וכל עוד לא יצאה החלטה, אין שום אפשרות להתקדם ולהמשיך הלאה. 

אסתר מעדיפה שתהיה כבר החלטה אפילו היא שלילית, שאז לפחות ניתן יהיה להגיש ערעור ולהתחיל להריץ את התהליך, אולם במצב הדברים הנוכחי, יתכן שגם לאחר שמיעת הטיעונים בע"פ (הליך לא מקובל בשלב המקדמי הזה) השופט עוד ימשיך לעכב את התיק אצלו לעוד שנה שנתיים (מוכר לנו מאיזה מקום?). 

גם לאחר קבלת החלטה ע"י השופט, ייקח עוד שנה לפחות עד שיגיעו לשלב שבו ישמע הערעור, כאשר כבר ברור לכולם כי פולארד ממילא ריצה הרבה יותר שנים מכל מרגל אחר במקרה דומה. 

-------

נקבע תאריך לדיון מחודש בפרשת פולארד
צדק לפולארד, כ"ח אלול 
תרגום: חיים חרמון 

שני עורכי הדין של פולארד, אליוט לאוור וז'אק סמלמן, הפועלים בהתנדבות, הגישו תקציר לבית המשפט הפדרלי לערעורים בהקשר לבקשתם לבטל את מאסר העולם שנפסק לפולארד, וזאת בנימוק שעורך דינו דאז לא פעל לטובתו של מרשו יונתן פולארד וכן את תביעתם לקבל גישה לכל המסמכים המסווגים בתיק בית המשפט. 

פולארד מרצה כעת את שנתו ה-19 מתוך מאסר העולם שנגזר עליו בעוון מסירת מסמכים סודיים למדינת ישראל. פולארד נאסר ב 21 לנובמבר 1985. הוא הודה באשמת ריגול ב 1986 ונידון למאסר עולם ב 4 למארס 1987. 

בשנת 2000 שני עורכי הדין נטלו על עצמם את ייצוגו של פולארד בהתנדבות והגישו תביעה למשפט חוזר עבור מרשם, וזאת על בסיס אי תפקודו של עורך הדין הראשון, דבר שפגע בזכותו החוקתית של פולארד לקבלת יעוץ משפטי הולם. עורך דינו הראשון של פולארד כשל לא רק בייצוג הולם אלא גם בפעולות הבסיסיות ביותר: הוא לא הביע שם התנגדות להפרת עסקת הטיעון שנחתמה עם יהונתן, 'שכח' להגיש הודעה בת עמוד אחד על הכוונה לערער על גזר הדין של מאסר העולם - אשר די היה בה בכדי לשמר את הזכות העתידית לערער על גזר הדין וכן על ההטעיה המכוונת מצד הממשל שהביאה לגזר דין זה. 

הממשל לא הגיב לעניין העיקרי בבקשת הדיון החוזר של פולארד, אבל שללה את הבקשה על בסיס טכני של אי עמידה במועדים הקבועים בחוק לגבי הגשת הערעור. עורכי הדין מצידם ביקשו רשות לערער על קביעת בית המשפט הפדרלי שאימץ את עמדת הממשל בהעניקו משקל יתר לכשל הטכני בערעור בעוד שדחו על הסף את זכויות היסוד של פולארד. 

בנוסף עורכי הדין של פולארד מבקשים גישה לכ-40 עמודי התצהיר שהוגש לבית המשפט ממש לפני קבלת גזר הדין. דרישתם לקבלת גישה לאותם מסמכים מבוססת על הצורך להגיש בקשה לחנינה נשיאותית המבוססת על כל החומר המשפטי שעמד לפני השופטים. בית המשפט הפדרלי דחה בזמנו את הבקשה הזאת בטענה שלעורכי הדין אין יותר צורך בתיקי בית המשפט (זה אבסורד- הם לא הצליחו לקבל רשות לערער בגלל המסמכים שנותרו מסווגים, לכן כל שנותר להם זה לדרוש את חשיפת התצהיר עבור הגשת החנינה- ח.ח.). 

בשביעי ביוני 2004, בית המשפט לערעורים שקל את בקשתם של עורכי הדין, והעניק לעותרים אפשרות נוספת לשכנע את בית המשפט לשקול את נושא המגבלה הטכנית בהגשת הערעור. 

התקציר המשפטי שהוגש ב 14 בספטמבר מכסה את שני הנושאים: 1. האם הממשלה רשאית להשתמש בנימוקים טכניים בכדי לשלול את זכותו הטבעית של פולארד למשפט הוגן, למרות העובדה כי הממשלה הגישה מסמך כוזב בו טענה כי פולארד קיבל הגנה טובה, ובכך גם הטעתה את בית המשפט ומנעה מפולארד להעלות מוקדם יותר (אז, ב-1990, יוצג ע"י עו"ד פוקס שלא רצה לפגוע בעו"ד היביי, - ח.ח.) את הטענה על ייצוג בלתי יעיל. 2. האם לעורכי הדין של פולארד יש עניין משפטי המצדיק צו חשיפה לכל המסמכים בתיק של לקוחם בכדי שיוכלו להגיש בקשת חנינה, כאשר יש לזכור כי לפקידי הממשלה גישה חופשית למסמכים המסווגים, אותה נצלו על מנת להתנגד למתן החנינה הנשיאותית. 

טיעונים בע"פ נקבעו לתאריך 13 לינואר 2005, לפני פנל של שלושה שופטים בבית המשפט לערעורים בוושינגטון. 

---------

הנה דבריו של חה"כ יולי-יואל אדלשטיין (ישראל בעלייה) בנאום בן דקה ביום שלישי, י"ז בסיוון התש"ס (20 ביוני 2000) ירושלים, הכנסת, שעה 16:02

 

אדוני היושב-ראש, מי שסובל בהצבעות שמיות לפחות ייהנה בנאומים בני דקה.

אדוני היושב-ראש, חברי חברי הכנסת, לפני זמן לא רב ביקש סנטור ניו-יורקי, צ'רלס שומר, לעיין בתיק המסמכים של יונתן פולארד, התיק הסודי שכל הזמן נפנפו בו ואמרו: אילו הייתם יודעים מה החומר הסודי שנמצא בתיק, הייתם בעצמכם מתנגדים לשחרורו של פולארד.

סנטור שומר יצא עם גילוי מדהים. הוא אמר קבל עם ועדה: אין בתיק הזה שום דבר. לכן אני מזכיר לחברינו, חברי הכנסת, אף שאין בתיק שום דבר, ואף שיונתן פולארד נמצא בכלא אמריקני כבר 15 שנה, שחרורו עדיין לא נראה באופק. אני מבקש מכולנו לעשות מאמץ נוסף על מנת להביא סוף סוף לשחרורו ולהביא אותו לישראל. תודה.