ג'ונתן פולארד עתר לבג"ץ בבקשה להכריז עליו כ"אסיר ציון"

מעמד של אסיר ציון מטיל חובה משפטית מיוחדת על הממשלה * עוד דורש לחקור את הפרת עסקת הטיעון עם ארה"ב ואת מאסרו יוצא הדופן

 

שמואל דקלו 13:36 8/5/05

 

ג'ונתן פולארד עתר היום (א') לבג"ץ כנגד המדינה בבקשה להכיר בו כאסיר ציון. פולארד טוען, כי לאחר 20 שנה שהוא יושב בבתי כלא בארה"ב, על ישראל להכיר בו כאסיר ציון, בדיוק כפי שהוכרו אסירי ציון אחרים בברית המועצות באיראן ובמקומות אחרים.

 

מעמד של אסיר ציון מעניק לו זכויות ומטיל חובה משפטית מיוחדת על הממשלה.

 

בעתירתו טוען פולארד, כי בשנת 1998, לאחר מאבק משפטי קשה, הוכר באופן רשמי על ידי הממשלה כסוכן ישראלי ששירת את כוחות הביטחון בחסות מודעה

 

 

משרד הביטחון. על פי בקשתו פנו אסירי הציון הרב יוסף מנדלוביץ' וד"ר פליקס - אזריאלי קוצ'וביבסקי למדינה בבקשה להכיר בפולארד כאסיר ציון, אך בקשתם נדחתה בחודש יוני 2004. ערעור שהוגש בעניין נדחה גם הוא.

 

לטענת פולארד, הרשות לאסירי ציון במשרד הקליטה דחתה את הבקשה הואיל וארה"ב איננה ארץ אויב כי אם ידידתה הגדולה של ישראל. עוד נאמר כי הרשות קבעה כי ספק אם ריגול נחשב לפעילות ציונית ובכל מקרה הפעילות איננה יכולה להיחשב כ"פעילות ציונית בארץ שבה פעילות זו אסורה". שכן פעילות ציונית בארה"ב מותרת. סיבה נוספת לדחיית הבקשה הינה שפולארד הוא אזרח ישראל, אך איננו תושב בה כדרישת החוק ולכן איננו יכול להיחשב לאסיר ציון.

 

פולארד אומר בעתירה, כי החוק איננו מגדיר מה היא ארץ אויב ועל פי הגדרות החוק רק ארצות הנמצאות במצב מלחמה עם ישראל, הן מדינות אויב. לכן, גם אסירי ציון מברית המועצות לא היו יכולים להיחשב כאסירי ציון היות שברית המועצות מעולם לא הוגדרה כארץ אויב. פולארד טוען, כי לאחר מעצרו הגיע לעסקת טיעון עם רשויות התביעה בארה"ב, ותמורת שיתוף הפעולה לא תעמוד התביעה על עונש מקסימלי הקבוע בחוק. העונש הממוצע נע בין 4-7 שנות מאסר במקרים של ריגול למען מדינה ידידותית. אלא שיום לפני מתן גזר הדין, שלח שר ההגנה דאז, קספר וינברגר, מכתב אישי לשופט בו ביקש לראות במעשיהו של פולארד בגידה. בעקבות כך, נדון למאסר עולם בלתי קצוב.

 

פולארד עוד אומר, כי הוטל עליו עונש בלתי פרופורציונאלי בחומרתו. לעתירה מצורפת טבלה ובה העונשים שניתנו על מרגלים בארה"ב עבור מדינות ידידותיות כמו ערב הסעודית, בריטניה, דרום אפריקה, מצרים, דרום קוריאה ויוון. העונש החמור ביותר ניתן לסטיבל ללא, מיוון, 14 שנות מאסר. גם לגבי ריגול לטובת מדינות אוייב כגון קובה, ברית המועצות, צפון וייטנאם ואחרים העונשים נעים סביב 20 שנה, כאשר במקרים הגרועים ביותר, שני מרגלים לטובת ברית המועצות שנדונו למאסר עולם.

 

 

העתירה מפרטת את מסכת העינויים הקשים שעבר פולארד, ובכללם החזקה של למעלה משנה ערום לחלוטין בכלא מבודד בטמפרטורות מקפיאות במתקן בית הכלא לחולי נפש. עינויים פיסיים של מכות, מכות חשמל במכשירים שבהם משתמשים לבעלי חיים, חיפושים חודרניים בגופו וריסוסו בחומר כימי בתא אטום. כל זאת על מנת לשבור אותו ולסמן אנשים אשר אמורים היו לשתף עמו פעולה.

 

פולארד אומר כי הוא קלף מיקוח פוליטי בידי ארה"ב, וכי הוא נשאר במאסר בגלל יהדותו או בגלל יחסי האיבה כלפי המדינה. יחסי איבה שנוטרים גורמים מסוימים במשרדי ההגנה, המשפטים והמודיעין האמריקאים.

 

 

לדבריו, אי הכרתו כאסיר ציון מאפשרת לישראל להמשיך ולעצום עיניים אל מול יחסו המוגזם בחומרתו של הממשל האמריקאי ואי הצדק המשפטי שנעשה לו. (בג"ץ 4380/05).

http://www.globes.co.il/serve/globes/DocView.asp?did=911760&fid=1604