הכנסת- הצעה לסדר-היום יונתן פולארד - סימני שאלה סביב מאסרו המתמשך

 

הישיבה העשרים-ושמונה של הכנסת השש-עשר היום רביעי, ד' בסיוון התשס"ג (4 ביוני 2003

http://www.knesset.gov.il/Tql//mark01/h0200979.html#TQL  

 היו"ר אתי לבני:

אנחנו עוברים להצעה לסדר-היום מס' 559, של חבר הכנסת מיכאל איתן: יונתן פולארד - סימני שאלה סביב מאסרו המתמשך. עשר דקות.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אדוני היושב-ראש - - -

 

 היו"ר אתי לבני:

גברתי - אם אתה לא רואה.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

סליחה. גברתי היושבת-ראש, כנסת נכבדה, אני קורא מהכתוב ולא ידעתי שתשב פה יושבת-ראש. את צודקת ואני מתנצל.

גברתי היושבת-ראש, כנסת נכבדה, בחודש ינואר 1996 העניקה מדינת ישראל באופן רשמי אזרחות ישראלית ליונתן פולארד. בחודש מאי 1998 הודיע היועץ המשפטי של ממשלת ישראל - ואני מצטט מהודעתו של היועץ המשפטי לממשלה: "יונתן פולארד היה סוכן ישראלי אשר טופל על-ידי מי ששימשו כבעלי תפקידים בכירים ברשות ישראלית מוסמכת", וכן הוסיף ואמר היועץ המשפטי באותה הודעה, "כי לאור עובדה זו, שיונתן פולארד פעל כסוכן ישראלי, מכירה מדינת ישראל במחויבותה כלפיו ומוכנה לשאת באחריות המלאה הנובעת מכך".

יונתן פולארד, אזרח ישראלי, שפעל למען ביטחונה של מדינת ישראל ושל אזרחיה, כלוא כבר 18 שנה בכלא "בטנר" בצפון-קרוליינה שבארצות-הברית. הוא מרצה שם מאסר עולם ללא הגבלה בזמן. כלומר, ככל שהוא יחיה, לפי מצב הדברים הנכון להיום, הוא יושב בכלא, 20 שנה, 30 שנה, 40 שנה. אין ספק שיונתן פולארד עבר על החוק האמריקני. הוא ריגל, העביר מידע אמריקני למדינה ידידותית והוא היה אמור לקבל עונש על המעשים שלו, על-פי החוק האמריקני. אולם צריך לזכור, שהעבירות שביצע יונתן פולארד והמעשים שהוא ביצע, לא גרמו לפגיעה בארצות-הברית. הם לא הביאו לכך שאיזה סוכן אמריקני נתפס והושם בכלא. הם לא הביאו לכך שאיזה אדם שילם בחייו על מעשיו של יונתן פולארד. והוא מרצה עונש מאסר עולם בלתי מוגבל? למה? מדוע? אין הסבר. איש לא יודע. בארצות-הברית כך מתנהלים הדברים? עונש ללא הסבר, ללא מתן דיווח לציבור? הלעירק דמתה ארצות-הברית? זה לא סדאם חוסיין. זה בוש.

במדינות טוטליטריות אנשים נעלמים לתקופות בלתי מוגבלות, בלי שהציבור ידע את הסיבה. איש אינו שואל שאלות, איש אינו מעלה טרוניות. אבל בארצות-הברית? איפה התנועות לזכויות האזרח בארצות-הברית? איפה דעת הקהל האמריקנית? איפה כותבי המאמרים? איפה הוגי הדעות, אנשי הרוח? היכן אנשי המצפון האמריקנים? והיכן ממשלת ישראל? היכן ממשלת ישראל? מתי בפעם האחרונה פעלה ממשלת ישראל למען יונתן פולארד? מתי לאחרונה קיימה ממשלת ישראל איזה דיון בעניין הזה? מתי התכנס הקבינט? מתי העלתה ממשלת ישראל באופן רשמי את הנושא הזה במפגשיה עם ממשלת ארצות-הברית? מתי התייחס ראש הממשלה לנושא הזה בפומבי?

בשנת 1998, במסגרת הסכמי וואי, ראש ממשלת ישראל דאז בנימין נתניהו, נלחם והצליח להשיג הסכמה מנשיא ארצות-הברית דאז, קלינטון, לשחרורו של יונתן פולארד. ללמדכם, שהדבר הזה אפשרי. נכון, הנשיא קלינטון לא הצליח לממש את ההבטחה שנתן, וההבטחה נשארה הבטחה. אבל מאז חלפו עוד חמש שנים. אז הוא ישב 13 שנה והיום כבר 18 שנה. היום יש לראש ממשלת ישראל יכולת לעשות משהו בעניין הזה.

אני מברך את ראש הממשלה על נחישותו לשחרר את עזאם עזאם. אבל מה עם יונתן פולארד? איך זה יכול להיות שהיום, כאשר הנשיא בוש לוחץ על ממשלת ישראל לבצע מחוות ולשחרר רוצחים, ראש ממשלת ישראל לא יכול לומר לו: תעשה גם אתה מחווה, תשחרר את יונתן פולארד. יכול לומר ראש ממשלת ישראל לנשיא ארצות-הברית שמדינת ישראל, שיש סכנות קיומיות לביטחונה, שפטה את מרגל האטום ל-18 שנה. הוא יצא. מרקוס קלינברג, מרגל שריגל למען מעצמה זרה, למען מדינה שסיכנה את ביטחוננו בנושאים החשובים ביותר והסודיים ביותר, לאחר 18 שנה יצא לחופשי? אתה, נשיא ארצות-הברית, נשיא של מדינה דמוקרטית, שומרת על זכויות אדם, לא יכול לשחרר אדם שיושב אצלכם 18 שנה על עבירה שלא הביאה לפגיעה בחיי אדם? רק עכשיו לחצת עלינו לשחרר את אחמד ג'בארה, כמחווה של רצון טוב. אדם שרצח 13 ישראלים - - -

 

 רוני בר-און (הליכוד):

14.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

14 ישראלים. אתה לא יכול?

אני סבור, שיש היום לראש הממשלה יכולת ומוטלת עליו חובה לעשות משהו על מנת שהדברים של היועץ המשפטי לממשלה, שאמר שלממשלת ישראל יש מחויבות מוסרית ומשפטית לפעול למען יונתן פולארד שהיה סוכן ישראלי ופעל למען ביטחוננו, כולנו, שהדברים האלה לא יהיו רק מס שפתיים, אלא ילוו במעשים ממשיים. אני מאמין באמונה שלמה, שאם המעשים ייעשו, נזכה לראות את יונתן פולארד יושב כאן, ביציע האורחים, לאחר שריצה עונש כבד על פעילותו למען ביטחוננו וביטחונה של מדינת ישראל.

 

 היו"ר אתי לבני:

תודה רבה. ישיב השר גדעון עזרא.

 

 השר גדעון עזרא:

גברתי היושבת-ראש, חברי חברי הכנסת, חבר הכנסת מיכאל איתן, אני חושב שטוב אתה עושה שאתה מעלה ומזכיר את הנושא הזה.

מתחילת כהונתה של ממשלת ישראל עלה נושא פולארד על סדר-היום של הכנסת כמה פעמים. בשל חשאיות הנושא, תשובתי נשארת בעינה.

נושא ג'ונתן פולארד נמצא בטיפול מתאים של גורמים רשמיים במדינת ישראל, והוא מטופל בכמה מישורים. ראש הממשלה אף העלה את הנושא בשיחות עם בכירים בממשל האמריקני.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

מתי?

 

 השר גדעון עזרא:

ידידי, אמרתי לך קודם. בשל חשאיות הנושא, אינני מתכוון לתת לך נתונים נוספים.

הממשלה סבורה שלמען הצלחת הטיפול בנושא, יש לשמור על דיסקרטיות בכל הקשור בעניין.

לעצם העניין, אני מציע להסתפק בהודעה זו כאשר העובדה שאתה העלית את הדברים בהחלט ידועה. תודה.

 

 היו"ר אתי לבני:

מה אתה מציע?

 

 השר גדעון עזרא:

להסתפק בהודעה.

 

 היו"ר אתי לבני:

הצעה אחרת לחבר הכנסת נסים זאב.

 

 

 נסים זאב (ש"ס):

גברתי היושבת-ראש, לפני כשבועיים התקיימה הפגנה, והייתי אומר יותר - הפגנת הזדהות עם ג'ונתן פולארד. יצאה קריאה של מאות ואלפים של מפגינים, וזה חוזר על עצמו כמעט מדי שנה.

היה פה הלובי למען ג'ונתן פולארד, היו הבטחות של ראש הממשלה, ותמיד אמרו שזה דיסקרטי, זה סודי, אי-אפשר לגלות, וככה זה נמשך. 18 שנה זה סודי. הלוא בעשר השנים הראשונות ממשלת ישראל התעלמה לחלוטין מכך שפולארד בכלל הוא שליח או מרגל של מדינת ישראל.

הגיע הזמן שממשלת ישראל תצא בקריאה רצינית, פורמלית, לנשיא בוש ותאמר לו: אנא ממך, האיש כבר חולה, הוא כבר נמק בתוך הכלא. משחררים אדם חולה. אפילו ג'בארה הרוצח, שרצח 14 איש, שוחרר היום לכבודו ולבקשתו של בוש. הגיע הזמן שיתחשבו בבקשה של ממשלת ישראל לשחרר את פולארד.

 

 היו"ר אתי לבני:

תודה.

חבר הכנסת רוני בר-און, בבקשה.

 

 רוני בר-און (הליכוד):

גברתי היושבת-ראש, חברי חברי הכנסת, נוכח הדברים שנאמרו כאן, שהם דברים חשובים, וכדי שגם הכבש ישאר שלם והזאב יצא שבע, נוכח העובדה שהשר גדעון עזרא מדבר על הנושא כנושא שהחשאיות יפה לו, אני מציע שהנושא יידון בוועדת החוץ והביטחון.

 

 היו"ר אתי לבני:

חבר הכנסת איתן?

 

 השר גדעון עזרא:

אני מציע להסתפק בהודעה שלי.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אני לא מסכים. לא יעלה על הדעת שהכנסת תסיר נושא כזה מסדר-היום. זה יעבור לוועדת החוץ והביטחון. מה קרה?

 

 גדעון סער (הליכוד):

יש לזה משמעות. זה יכול להתפרש כאילו מורידים את הנושא מסדר-היום.

 

 השר גדעון עזרא:

זו עמדת הממשלה. אתה יכול להצביע נגד.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

לא רק ההודעה עצמה שקרית, אתה גם לא מוכן שיבררו את הנושא בוועדה. למה? מה הסיבה?

 

 השר גדעון עזרא:

שמעת. הרבה פעמים - - -

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אבל ידונו בזה בוועדת החוץ והביטחון.

 

 היו"ר אתי לבני:

אנחנו מצביעים עכשיו על ההצעה של מיכאל איתן להעביר את הנושא לוועדת החוץ והביטחון. מי בעד העברת הנושא לוועדה?

הצבעה מס' 10

בעד ההצעה להעביר את הנושא לוועדה - 10 בעד ההצעה שלא לכלול את הנושא בסדר-היום - אין נמנעים - אין ההצעה להעביר את הנושא לוועדת החוץ והביטחון נתקבלה.

 

 היו"ר אתי לבני:

עשרה בעד, אין נגד, אין נמנעים. ההצעה הועברה לדיון בוועדת החוץ והביטחון.

 

 

 השר גדעון עזרא:

אני מצביע נגד.

 

 היו"ר אתי לבני:

למה לא הצבעת?

 

 השר גדעון עזרא:

אני אמרתי להסתפק בהודעה. זו ההצעה.

 

 היו"ר אתי לבני:

עכשיו ההצבעה על ההצעה שלך.

 

 השר גדעון עזרא:

ההצעה שלי היתה להסתפק בהודעה. מי שלא מסתפק בהודעה, שיצביע נגד.

 

 היו"ר אתי לבני:

אנחנו נעשה הצבעה חוזרת לפי הצעת - - -

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

גברתי, לפי התקנון אין אפשרות להסתפק בדברי השר. זה איזון שבא במקום להגיד ההצעה היא להוריד את הנושא מסדר-היום.

ההצבעה עכשיו יכולה להיות כך: או הורדה מסדר-היום או העברה לוועדה. אני הורדתי את הבקשה לדיון במליאה כאשר הציעו להעביר את הנושא לוועדה.

יש שתי אלטרנטיבות: או ועדה או להוריד את הנושא מסדר-היום.

 

 היו"ר אתי לבני:

ההצבעה שקיימנו היתה בעד הוועדה ונגד היתה הורדה. זאת ההצבעה. אין שום בעיה עם זה.

 

 השר גדעון עזרא:

ההצעה שלי היא להוריד.

 

 

 היו"ר אתי לבני:

אז הצביעו נגד.

 

 השר גדעון עזרא:

אני לא הצבעתי.

 

 נסים זאב (ש"ס):

אני מבקש מהיושבת-ראש לרשום שהשר התנגד.

 

 היו"ר אתי לבני:

הכול רשום.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אני לא בטוח שראש הממשלה נתן הוראה להוריד את הנושא מסדר-היום.

 

 השר גדעון עזרא:

אמרתי, להסתפק בהודעה שלי.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אני לא מסתפק בהודעה שלך.

 

 היו"ר אתי לבני:

ההצעה הבאה לסדר-היום, מס' 445, עלייה בפשיעת נוער, של חברת הכנסת דליה איציק. היא לא נמצאת.

http://www.knesset.gov.il/Tql//mark01/h0200981.html#TQL

 

סוג הדיון: הצעות לסדר-היום

 

נושא:

ג. הצעה לסדר-היום המאסר הממושך של יונתן פולארד

 

הישיבה התשיעית של הכנסת השש-עשרה יום שלישי, ל' באדר א' התשס"ג (4 במרס 2003)ירושלים, הכנסת, שעה 16:02

 

 

 היו"ר אלי בן-מנחם:

אני עובר לנושא הבא - הצעה לסדר-היום מס' 78 בנושא: המאסר הממושך של יונתן פולארד. אני מזמין את חבר הכנסת מיכאל איתן.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

אדוני היושב-ראש, כנסת נכבדה, אני מרגיש, בעת שאני עומד כאן על הדוכן ומעלה את הנושא הראשון שלי לסדר-יומה של הכנסת השש-עשרה , שלא הייתי יכול לבחור נושא טוב יותר מהנושא של יונתן פולארד.

בקווי היסוד של הממשלה נאמר: "הממשלה תעשה כל שביכולתה להביא לשחרורם של השבויים והנעדרים וכל מי שפעלו למען ביטחון המדינה ולחזרתם לבתיהם". אכן, יונתן פולארד אינו היחיד, ומן הראוי היה שכל חבר כנסת או קבוצת חברי כנסת יפעלו למען כל אחד ואחד מאלה שנכללים בקטגוריה של שבויים, נעדרים ומי שפעלו למען ביטחון המדינה.

בעבורי, כמי שפועל כמה שנים לשחרורו של יונתן פולארד, הנאום כאן והתזכורת שאני מבקש להביא הם בגדר חובה, לא רק שלי אלא של כל אזרח ישראלי שצריך לזכור את פעולותיו של יונתן פולארד למען ביטחון המדינה, שצריך לזכור שיונתן פולארד מרצה בכלא-באטנר בצפון-קרוליינה 17 שנים של מאסר. יונתן פולארד, שעשה למען ביטחוננו, נמק שם בכלא, וכל פעולה שאנחנו עושים כאן לטובתו היא פעולה שמחזקת את רוחו. הוא יודע מה קורה כאן, הוא עוקב אחרי מה שמתרחש, הוא מצפה שאנחנו לא נשלים עם העוול הגדול שנגרם לו. "אנחנו" זה אזרחי ישראל, "אנחנו" זה חברי הכנסת, "אנחנו" זה ממשלת ישראל, שאינה עושה מספיק. אני לא מדבר על הממשלה הנוכחית, שרק אתמול החלה בתפקידה, אלא על ממשלות שהיו קודם לכן, למעט אולי ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא באופן אישי, שכמעט הצליח להביא אותו הביתה.

הימים היו ימי הסכם-וואי, ובמסגרת ההליך המדיני התקבלה הבטחה מנשיא ארצות-הברית. כבר היינו בטוחים שנזכה לראות אותו כאן בכנסת בעוד כמה ימים, וברגע האחרון נשיא ארצות-הברית עצמו לא יכול היה לממש את ההבטחה, והשחרור נדחה. ללמדכם שהדבר אפשרי, שהוא כמעט הושג, ואם נמשיך ונפעל ונשתדל נצליח להביא אותו הנה.

 

 היו"ר אלי בן-מנחם:

חבר הכנסת איתן, אנא ממך, כי הזמן קצר.

 

 מיכאל איתן (הליכוד):

זו הצעה רגילה, והצעה רגילה על-פי התקנון היא עשר דקות.

יונתן פולארד עבר על החוק בארצות-הברית. אין ויכוח שמבחינת החוק האמריקני הוא היה צריך לעמוד לדין; היו צריכים להעמיד אותו למשפט. אני לא יכול להצדיק את המעשה הזה מזווית ראייה של האזרח האמריקני שחייב לשמור נאמנות למדינתו, אבל האי-צדק מתבטא לא בכך שהוא נשפט, אלא בהליך המשפטי. אני מחזיק כאן מסמך משפטי, שחתומים עליו טובי הפרופסורים למשפט בארצות-הברית, והם נותנים גיבוי לטענה שליונתן פולארד נגרם עוול משפטי כבד.

מה העוול? כאשר יונתן פולארד נעצר ונכלא בשלבים הראשונים, הממשל האמריקני ביקש ממנו לשתף פעולה. התנהל משא-ומתן וחתמו אתו על עסקת טיעון. במסגרת העסקה הזו התחייבה התביעה האמריקנית שלא לתבוע מאסר עולם. כאשר יונתן פולארד התייעץ עם עורך-דינו, הוא אמר לו שבמקרים דומים שבהם היו פעולות ריגול והועבר חומר למדינה ידידותית, לא למדינת אויב לארצות-הברית, העונשים היו שש שנים, שבע שנים, עשר שנים. על רקע הדברים האלה חתם יונתן פולארד על עסקת טיעון. לאחר שחתם על עסקת הטיעון, שיתף פעולה בצורה מלאה. כאשר הגיע למשפט, התביעה אמנם לא ביקשה מאסר עולם, אבל העבירה מאחורי גבה של ההגנה מזכר סודי של שר ההגנה האמריקני, והעבירה מסרים שהמעשים שעשה היו כביכול חמורים ממעשיו של אדם מסוים שנשפט למאסר עולם - והתוצאה היתה שיונתן פולארד קיבל מאסר עולם, עונש חסר תקדים, עונש שהוא מוגזם, אם משווים אותו לעונש על מעשים דומים, מה גם שאנחנו יודעים שהוא ריצה תקופת מאסר כה ארוכה.

יונתן פולארד דגל במאבק למען ביטחונה של ישראל אבל נגד הטרור. היום, כאשר אנחנו רואים את ארצות-הברית ניצבת במלחמה כנגד הטרור העולמי, כאשר אנחנו רואים את ארצות-הברית ניצבת מול סדאם חוסיין, בעצם יש בכך הצדקה לפעילות של יונתן פולארד, והוא ריצה את עונשו.

בכנסת הקודמת שלחנו מכתב לנשיא ארצות-הברית. 110 חברי הכנסת חתמו על עצומה וביקשו מנשיא ארצות-הברית להביא להמתקת עונשו על בסיס הומניטרי. אני פונה אליכם, חברי הכנסת: הכנסת מצדה חייבת לעשות כל מאמץ על מנת לחדש את הקריאה, לחדש מאמצים, להפעיל השפעה על סנטורים וחברי קונגרס, על אנשים ועל דעת הקהל האמריקנית, על מנת להפסיק את ישיבתו הממושכת מדי של יונתן פולארד בכלא.

אנחנו לא צריכים להתבייש, העניין הוא עניין צודק, וגם כאשר אנחנו עומדים, מדינה קטנה עם אינטרסים קיומיים, מול מעצמה כמו ארצות-הברית, אנחנו חייבים לא לשכוח שגם למוסר וגם לצדק יש כוח משלהם. המאבק שלנו למען שחרורו של יונתן פולארד יחזק את ביטחוננו. שתיקתנו תפגע בביטחוננו.

אני מסיים בקריאה לחברי הכנסת להצטרף לשדולה למען שחרורו של יונתן פולארד. אפנה אל כל אחד ואחד מכם באופן אישי, על מנת שנוכל לעשות פעולות נוספות, שלא כאן המקום להכריז עליהן.

ולסיום, אני מתפלל שבעזרת השם עוד בתקופת כהונתה של הכנסת הנוכחית אזכה לעמוד על הדוכן ולברך את האזרח הישראלי יונתן פולארד, שישב מולי ביציע האורחים הנכבדים.

 

 אורי יהודה אריאל (האיחוד הלאומי - ישראל ביתנו):

עוד לפני הפסח.

 

 היו"ר אלי בן-מנחם:

תודה לחבר הכנסת מיכאל איתן. בשם הממשלה יענה השר גדעון עזרא. בבקשה.

 

 השר גדעון עזרא:

אדוני היושב-ראש, חברי חברי הכנסת, חבר הכנסת מיכאל איתן העלה נושא חשוב וכאוב למדינת ישראל.

צודק חבר הכנסת מיכאל איתן, גם במצעה של הממשלה הנושא הזה מוזכר. הנושא של יונתן פולארד, חבר הכנסת איתן, נמצא בטיפול מתאים של גורמים רשמיים של מדינת ישראל, והוא מטופל בכמה מישורים. ראש הממשלה אף העלה את הנושא בשיחות עם בכירים בממשל האמריקני.

הממשלה סבורה, שלמען הצלחת הטיפול בנושא יש לשמור על דיסקרטיות בכל הקשור בו, ולפיכך אני מציע להסתפק בדבריך ובדברי, ולאפשר לממשלה להמשיך את הטיפול בנושא המאוד-מאוד חשוב הזה, על מנת שיונתן פולארד יגיע במהרה אלינו הביתה. תודה.

 

 היו"ר אלי בן-מנחם:

תודה לשר גדעון עזרא. חבר הכנסת מיכאל איתן, האם אתה מסכים?

  מיכאל איתן (הליכוד):

מסכים.

 

 אורי יהודה אריאל (האיחוד הלאומי - ישראל ביתנו):

מה עם הצעה אחרת?

 

 היו"ר אלי בן-מנחם:

כאשר יש הסכמה בין הממשלה לבין חבר הכנסת, אין הצעה אחרת. חבר הכנסת מסתפק בדברי נציג הממשלה